Overheid profiteert van staatssteun ING
De overheid behaalt tot nu toe een mooi rendement op de 10 miljard euro staatssteun die vorig jaar oktober aan ING werd verleend. De bank en verzekeraar betaalt binnenkort de helft van dat bedrag terug, plus 800 miljoen euro aan rente. Een prachtig resultaat, aldus minister Wouter Bos van Financiën maandag in een eerste reactie.
Rente
ING betaalt de overheid een rente van zeker 15 procent, 'meer dan u en ik op ons spaarbankboekje krijgen'. Bos sprak daarom van goed nieuws voor de belastingbetaler. Hij zei dat de overheid de resterende vijf miljard ook zal terugkrijgen van ING. Dat is zorgvuldig vastgelegd in contracten met het concern, aldus de bewindsman. 'We hebben altijd gezegd dat het soms onvermijdelijk is een bank te steunen. Dat kun je alleen maar doen als je de garantie hebt dat de belastingbetaler dat geld ook terugziet, inclusief rente. Die belofte komen we vandaag na', zei Bos.
Overnameprooi
De minister toonde zich ook tevreden dat ING-topman Jan Hommen maandag duidelijk heeft gemaakt welke koers het financiële concern de komende jaren zal volgen. Volgens Bos heeft ING zelf besloten zich op te splitsen in een bankbedrijf en een verzekeraar, al maakte hij ook duidelijk dat het onderwerp aan de orde is geweest in de gesprekken tussen ING en de Europese Commissie. Bos vreest niet dat ING te klein wordt en daardoor een makkelijke overnameprooi zal vormen. 'ING blijft een sterke Europese bank.'
Gevaren
De bewindsman heeft afgelopen jaar meerdere keren aangegeven dat hij vindt dat grote, complexe concerns in de financiële sector gevaren met zich meedragen voor de overheid en belastingbetalers. In IJsland is dat vorig najaar pijnlijk duidelijk geworden, toen de drie belangrijkste commerciële banken omvielen met een snel oplopende staatsschuld als gevolg.
Hogere premie
De Europese Commissie heeft in de onderhandelingen over ING ook gezegd dat Nederland een hogere premie mag vragen voor de overheidsgaranties voor risicovolle hypotheken in de Verenigde Staten. Minister Bos heeft becijferd dat dit de belastingbetaler ongeveer 1 miljard euro extra oplevert. Volgens ING gaat het zelfs om 1,3 miljard euro extra.
Als men een kosten en baten plaatje maakt moet men alle gevolgen voor de schatkist meenemen en niet alleen dit ene onderdeel.