Advertentie
financiën / Column

'Overheid plunderde pensioenreserves ABP'

De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.

26 november 2010

Medeverantwoordelijk
Jarenlang heeft de overheid volgens Frijns te weinig premie afgedragen aan het ABP. Bij de verzelfstandiging van het pensioenfonds in 1996 was de achterstand opgelopen tot zo'n 15 miljard euro, aldus Frijns, die van 1993 tot 2005 directeur beleggingen was. Volgens hem is de overheid daarmee medeverantwoordelijk voor de huidige financiële problemen van het ABP.

Vut-regeling

Frijns, tegenwoordig hoogleraar beleggingsleer aan de VU in Amsterdam, zegt verder dat ,,ook een groot deel van de vut-regeling'' door de overheid is gefinancierd met geld dat het ABP had gereserveerd voor de reguliere pensioenen. Daarmee zou een bedrag van 10 miljoen euro zijn gemoeid.

Dekkingsgraad
Toen de financiële crisis twee jaar geleden uitbrak had het ABP een dekkingsgraad van 130 en nu zit het pensioenfonds op 95 procent. Frijns: ,,Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 of 170, wat na zo’n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest, dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan. Het is natuurlijk een zware uitspraak, maar ja, de overheid heeft hieraan bijgedragen."

Reacties: 41

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / wao
Echt onbegrijpelijk dat dit stelletje dieven hier gewoon mee wegkomt . Als ik een brood pik ga ik de bajes in .En dit stelletje witte boord criminelen die Jan met de pet nu weer gaan korten op hun pensioen gaan gewoon vrij uit .Bah ik moet braken ,wat is dit land ziek Ze moesten die hele kliek in DenHaag er uit trappen.Inclusief al die directeuren die hun bonusnen gewoon door blijven innen .
de wolluf / gepensioneerd
Als onze aktiebereidheid net zo groot zou zijn als bijvoorbeeld in Frankrijk dan weet ik nog niet hoe het zou zijn afgelopen. Feit is in ieder geval dat onze overheid en dat geldt ook voor de politiek een en andermaal bewezen heeft absoluut niet betrouwbaar te zijn. Betrouwbaarheid is een van de beginselen van behoorlijk bestuur. Maar misschien is een gang naar het Europese Hof een idee?
Hans / pensionade
Ik raad iedereen aan op Uitzending gemist de uitzending Reporter van de KRO van 27 november 2010 nog eens te bekijken.
Kreuger / is dat relevant?
Hoe zit het met de gestolen VUT jaren? In plaats van uitbetalen van mijn 59e tot mijn 65e levensjaar is dit niet twee jaar verschoven zoals de pensioenleeftijd dit is, maar er wordt 2 jaar gekort, dwz. uitbetaling vanaf mijn 61e tot mijn 65e levensjaar. Welk streepjespak steekt hier mijn twee jaar vut uitkering in zijn binnenzak?
Hans van Veen / flo
Het moet toch niet zo moeilijk zijn voor alle ambtenarenbonden om hun juristen een claim voor te laten bereiden om deze overheid aansprakelijk te stellen voor de staatsdiefstal van de opgebouwde pensioenrechten zeker na 40 jarige betaling van de deelnemers.
Een soort van tante Pollewop zag ik namens het ABP haspelen met de vragen van de reporter.
Ook is het zaak dat de ouderenbonden nu de handen ineenslaan voor een massale actie.
Laat ook de bestuurlijke wanbestuurders die door het old boys netwerk zijn aangesteld geen zeggenschap meer krijgen bij het APB. Harry Borghouts is als geflopte CDK het voorbeeld. Het ABP is in het besturen een feodale organisatie die geen verantwoording aflegt aan haar deelnemers. Haary is het prototype daarvan. Willen wij dat?
Hans van Veen / flo
In aanvulling op vorig bericht:
Laten alle vakbonden a la de Stichting Leaseverlies nu eens de Stichting PENSIOENVERLIES oprichten. Ik denk dat alle ambtenaren, die samen veel macht hebben dit kunnen bewerkstelligen door massale druk op de vakbonden uit te oefenen. Wie neemt het voortouw? Of welke politieke partij durft????
R. Massink / Manager
Jammer dat dit niet in het nieuws komt of de oppositie de 2 kamer ter verantwoording roept, dit gaat in tegen elk gevoel van (recht)vaardigheid, de burger moet zijn hypotheek (schulden) betalen en zich aan zijn afspraken/garanties houden aan bv de belasting dienst. Onze overheid hoeft dat kennelijk niet, wat levert dat op berusting of volkswoede?
annelie
Ik wil graag actie, maar wie neemt het voortouw? Wij kunnen niet na 45 jaar met pensioen en de premie moet verhoogd worden, allemaal onder het mom dat we met zijn allen ouder worden. Dat is de oorzaak dus helemaal niet. Ons pensioen is gewoon leeggeroofd door de overheid. Waar blijven de normen en waarden van de regering. Zij zouden het goede voorbeeld moeten geven. Hebben ze geen integriteitsbelofte af moeten leggen? Dan blijf je ook van andermans pensioen af!!!!
J.Blijdorp-Hoekstra / Gepensioneerd
Ik vind het een grof schandaal, dat door de diefstal van het Rijk ,de gepensioneerden nu moeten inleveren naast alle opstapelingen van verhoging van kosten. Laat het Rijk zijn verantwoordelijkheid eens nemen en zich niet verstoppen achter allerlei mooie woorden en zogenaamde onwetendheid. Dieven, zakkenvullers en leugenaars !
henk
Sns moet toch ergens van betaald worden. En dat salaris van de directieur ( 550000) ook,
Frankkie / pensionado
1.Met de wetenschap van nu hadden we toen moeten reageren

2.nog steeds hebben de leden geen stem in het bestuur

ABP

3.Vakbonden en werkgevers regelen het nog steeds

(voorheen veel ex politici in het bestuur,weinig

deskundigheid )

4.lubbers erkent nu pas de fout voor het graaien

door de regering destijds

5.de vraag is of het juridisch mogelijk is om

de greep in de kas weer ongedaan te maken

6.Verzet ouderen is nu aan de orde middels

politieke partij 50 plus ( dus niet meer de gevestigde orde) of anderszins

7.Huidige politieke partijen VVD en pvdA bij

eerstvolgende verkiezingen afstraffen voor

gevoerde beleid en uitspraken.
Frankkie / pensionado
1.Hoe effectief en efficient is de organisatie c.q.bestuur van het ABP

2.Op welke wijze bezuinigt het ABP/organisatie

in deze tijden

3.Op welke wijze hebben leden inzicht in het

reilen en zeilen van het ABP,nu zij op geen enkele wijze in het bestuur zijn vertegenwoordigd (adviesraad is een wassen neus).

4.deze vragen worden noch door vakbonden ( wie vertegenwoordigen zij nog) en werkgevers gesteld

5.Zou een onderzoek daaromtrent niet in de rede

liggen ( gevoerde beleid, management , bestuurs-

kosten, kosten apparaat en wat dies meer zij).

Frank / HRM medewerker
Helaas moeten we de zere vinger op meerdere plekken leggen.
Een slapende vakbond in de jaren negentig en een stelende overheid. Als betalende burger zijn we ALTIJD al uitgekleed. Neem nu een de zgn solidariteits heffing, in de jaren 80 zodat iedereen aan het werk kon blijven, Diefstal van pensioen gelden. kwartje van Kok etc.
Beste mensen het is en blijft modderen met mensen die aan de macht c.q. geld geroken hebben.
Chris / gepesioneerd
Wordt het niet eens tijd, dat we een vuist maken naar die overheid!!



Nu worden de ouderen flink gepakt. En ik denk dat het hier niet bij blijft. Ze komen nu ook al aan ons pensioen.

Bij een belastbaar inkomen boven de € 19.645. € 63.85. per maand. Hypotheek met de helft gehalveerd, zorg toeslag helemaal weg. Moet ik nog even doorgaan.

En dat alleen omdat de heren in Den Haag niet met geld om kunnen gaan.



De heren komen zelf niks tekort.



Bedankt!!!



Chris uit Arnhem.

Wieweet
Leuk dat we dit allemaal weten, maar wat gaat de overheid hieraan doen?
Moeten de ambtenaren die wel netjes al die jaren betaald hebben hier straks voor bloeden?
A. Pars / financieel medewerker
Dus wie is de dupe? Juist, de ambtenaren, mogen we nog een keer dokken. De werkenden kunnen het allemaal weer ophoesten en dan maar afwachten wat er over is, als wij aan ons pensioen toe zijn.
Willem Kamps
Volgens mij niets nieuws. Dit wisten we toch al lang? Het ergste is dat de premie opnieuw wordt verhoogd. Het geld dat jij inlegt wordt er door een ander doodleuk uitgehaald en anders wordt het wel verkeerd belegd. Maar niks aan de hand, dan verhogen we de premie toch? Zo gaat het maar door. Tegen de tijd dat ik met pensioen mag, over een jaar of 13, heb ik 49 jaar gewerkt en moet ik blij zijn als er nog een kruimel over is.
jan jans / coordinator
Het zal wel hetzelfde gaan als bij het kwartje van Kok. Oh dat was in dezelfde periode.
Bert / bel.medw.
Ik draag al 43 jaar premie af aan het ABP. Mede dankzij het "stelen" van de overheid en het slordige beheer van onze gelden door het ABP mogen we weer extra premie betalen. Mag in 2012 met deeltijdpens. gaan. Ben benieuwd of dat wel mogelijk is. Ik vrees dat het werken wordt tot het gaatje.
Pienjo / wmo-consulent
Het is werkelijk bij de konijnen af. Wij (de ambtenaren) betalen keurig onze premies en de grote bazen gaan weer gewoon hun eigen gang, doen van alles wat niet mag, mogen alles en niemand komt daar tegenop. Het wordt tijd voor kamervragen hierover.
a.a. smits
En wie heeft dat dan allemaal bedacht en uitgewerkt? Dat waren toch zeker ook ambtenaren, collega's dus? Of zijn die intussen samen met hun politieke bazen overgegaan naar het bankwezen? Ouwe jongens onder elkaar & Eens een dief, altijd ....
Ik ben wel benieuwd of Financien nu ook een reddingsoperatie start en 25 miljard terugstort. Dat zou pas politiek correct zijn.
Ursus
Niet nieuw. Ik herinner me nog zeer goed de uitspraken van ministers die dreigden de "overwinsten" van het ABP te zullen afromen. Die zijn daarna "vrijwillig" ingeleverd. Wel goed dat nu iemand die er met authoriteit over kan spreken eens de mond open doet. Zeker in deze tijd waarin opnieuw de ambtenaar een groot deel van de bezuinigingen mag gaan betalen. We hebben al jarenlang meebetaald aan bezuinigingen op de overheid waardoor als het ware twee belasting systemen bestaan. Een voor ambtenaren en een voor andere Nederlandeers. Wat mij betreft is dit erger dan de Dexia-affaire.
Joop / coordinator
Het wordt hoog tijd dat er een keer iemand met gezond verstand opstaat die dit soort praktijken aanpakt. Maar ja, ambtenaren horen nu eenmaal tot de impopulaire beroepsgroepen en zullen dan ook op weinig sympathie mogen rekenen.
Wieweet
Het mooiste is nog dat ze de ambtenaren na het vullen van de pot nu een aantal jaar op de nullijn willen gaan zetten. 2 x gestraft, en waarvoor? En de overige Nederlanders maar zeggen dat de ambtenaren niet moeten zeuren want die hebben het zo goed. Denk dat er niet veel mensen uit het bedrijfsleven willen ruilen met de doorsnee ambtenaar.
Mariska / juridisch medewerker
Als een werkgever een pesioenfonds in eigebeheer wil houden moet hij aan heel veel voorwaarden voldoen om te garanderen dat de ingelegde gelden bij pensioen ook beschikbaar zijn.
Waar zijn onze garanties ?
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Laten we eens een referendum houden of we Ierland en Griekenland geld moeten geven of dat we door de overheid ontvreemd geld terug in de pensioenfondsen terug moeten storten.
Bas / logicus
Het probleem is in werkelijkheid vele malen groter want dit graaien in de pot doet de overheid niet alleen bij deze pensioenverzekeraar.
Ook de SVB ontvangt al een tiental jaren een overschot aan afdrachten.
De afdracht wordt door creatief boekhouden gerekend tot belastinginkomsten.
En de overheid bepaalt toch hoe de belastinginkomsten worden uitgeven.
Dit overschot zou nu reeds vele tientallen miljarden moeten bedragen.
Alle ontbrekende bedragen uit pensioenfondsen (in welke vorm dan ook en gemaakt door de overheid) horen eigenlijk opgeteld te worden bij de Nederlandse staatsschuld.
We zitten reeds ver boven de door de EU gestelde maximum norm van 60% BBP aan staatsschuld.
Daarbovenop horen nog de bovengenoemde afromingen op de pensioenen/AOW, het kosten plaatje gerealiseerd door Wouter Bos en de zogenaamde inkomsten uit privatisering van staatsbedrijven geteld te worden.
De Griekse staatsschuld bedroeg 133% BBP de Nederlandse staatsschuld zit er zonder creatief boekhouden slechts enkele procentjes vanaf. Met de huidige stand van zaken zitten we er met nog drie blunderende kabinetsperiodes door die grens. Griekenland kreeg een ruime 100 miljard staatshulp. Nederland (demografisch en gezien BBP per inwoner) daarentegen, zal eerder rond de 400 á 500 miljard nodig hebben. En ik geloof niet dat de EU bereid is / in staat is om aan zo’n waanzinnig hulpverzoek gehoor te geven.
Oscar
Beste regering, begin direct maar met terug betalingen en betaling van rente over het "geleende "geld.
Oscar
Hoe zit het overigens met de lonen van hen die bij het ABP werken? Worden die ook gekort / bevroren, of krijgen die wel loonsverhogingen / bonussen van het door ons ingelegde geld.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Over integriteit bij de overheid gesproken !!

Over de rug van haar personeel heen heeft de overheid financiële blunders weggewerkt. En wat deed ons parlement ? Daar keek men de andere kant op of men snapte het eenvoudigweg niet, maar daarvoor durfden ze niet uit te komen.
Jan / ambtenaar
25 plus 15 plus 10, dus 50 miljard nu terugvorderen van de Staat (met rente)!
Gerhard Hof
Ik zou graag meer willen weten over het ' plunderen door de overheid' van het ABP
Vos / Ambtenaar
Ach, vandaar dat de pensioenpremie per 1 april 2011 omhoog gaat. De werknemers mogen de tekorten dus wederom gaan aanvullen.
gvdh / zelfstandig ondernemer
inderdaad niets nieuws.
wel heel lang genegeerd.
ook andere pensioenfondsen hebben onder druk van de overheid en in de waan van het toenmalige economisch groeidenken grote bedragen aan betaalde premies teruggstort aan de werkgevers.
tijd voor een parlementaire enquette??
JT
Niets nieuws onder de zon. Maarre...mijnheer de directeur? Had u daar niet iets eerder mee kunnen en moeten komen? Blijkbaar was u in die tijd even betrouwbaar en integer als de nu door u verguisde regering.
oud-ABP-er
En laten we ook niet de inhoudingen 1982 op onze salarisstroken bij het ABP vergeten, toen de ambtenaar medio jaren 80 2 keer 4% salaris mocht inleveren. Tot 1996, datum privatisering, waren de ABP-medewerkers ook rijksambtenaar en mochten dus ook vrolijk mee-inleveren.
willem / AOWer opzichter BWT
Er worden rake dingen gezegd in de reacties. Pensioenfondsen doen in hoge mate aan communicatietechnieken om het pensioenbewustzijn tussen de oren van iedereen te houden en zo ook de verplichtstelling. Als de onnodige, overbodige verplichtstelling is verdwenen is het gedaan met die chantage en geldroverijen. Een eerlijker en betere oplossing is er niet. Durft u de stoute schoenen aan te trekken? Met een beetje kukeleku zal het u geen windeieren leggen. Ga er met uw werkgever over praten en of bespreek het met uw collega's. Laat u niet langer weggeldindebodemlozeputfobieculeren.
JW / Adviseur
Ik ben zo blij dat ik nu een interiteitscursus heb gevolgd en de ambtseed heb afgelegd.
Niek / jurist
Ik ben ook van de tijd na de babyboom 1946-1955. Ik loop dus alles mis wat die generatie heeft gekregen: prepensioen, VUT, FPU, gouden en zilveren handdrukken. Maar ik kan mij wel prijzen met: geen voorrang meer op het krijgen van een huis, verlaging jeugdlonen 70/80, verlenging salarisschalen, afschaffen hypotheekregeling, verlenging pensioengerechtigde leeftijd en het kerstpakket gaat er ook wel aan ben ik bang voor. En dan het leeggeroofde ABP. Het zou inderdaad eens goed zijn van dit rechtse kabinet dat zij de grepen in de kas van links gaan corrigeren. Doen!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Norbert,
Sorry hoor, maar verreweg de meeste grepen in de kas zijn onder aanvoering van CDA en VVD (inclusief Geert) gedaan. Laat je toch niet inpakken door die rechtse jongens die de schuld voor de effecten van privatisering, uitverkoop van staatsbedrijven en de bankencrisis bij links leggen, en dan vervolgens de mensen met lage inkomens nog een keer gaan plunderen door ze de rekening te laten betalen.
johnvanden berg / gepensioenneerd
Inderdaad werd er geld teruggestort naar de werkgevers, met dien verstande dat bij eventuele problemen, deze zelfde werkgevers de pensioengaten zouden opvullen. En het zijn uiteraard niet alleen de ambtenaren die er onder lijden maar de gehele werkende en gepensioenneerde bevolking van Nedrland.

Ik wacht op actie.

Advertentie