Paniek om pensioenkortingen
De overheid moet de pensioenkorting gaan compenseren voor de spaarders, vinden de pensioenfondsen. De reden dat er een korting dreigt is de lage rentestand, burgers mogen daar niet de dupe van worden vindt de pensioensector.
De pensioenfondsen roepen de hulp in van de overheid nu er wel heel veel korting dreigt voor de pensioenspaarders. Boosdoener is de lage rentestand die onlangs opnieuw daalde. De pensioensector vindt dat politiek Den Haag de burgers moeten compenseren omdat zij slachtoffer zijn van het agressieve rentebeleid van de Europese Centrale Bank.
Cruciale grens
Het grootste pensioenfonds ABP is in februari met de dekkingsgraad onder de kritieke grens van 90% gezakt. Als de situatie eind december niet verbeterd is, moet het fonds volgend jaar korten. De 90 procent geldt als een cruciale grens. De meeste fondsen gaan in de buurt van die grens over tot korten op de pensioenen. Dat doen ze om ervoor te zorgen dat er voldoende middelen overblijven om de pensioenen te kunnen uitkeren. Waar de grens bij het ABP precies ligt, wil het fonds niet zeggen.
7 euro minder
In januari was de dekkingsgraad was al gezakt van 97,2 in december naar 91,2 procent. ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool vindt dat mensen het hoofd wel koel moeten houden. Tegen het Financieele Dagblad zegt ze: ‘Ik krijg af en toe de indruk dat deelnemers denken dat er een grote pensioenafslag aankomt. Zelfs als we aan het eind van het jaar op 80% staan met onze dekkingsgraad, dan betekent dat bij een pensioen van €700 per maand een korting van €7.
AOW verhogen
Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen vindt dat de overheid mee moet helpen het probleem op te lossen. ‘Er moet iets gebeuren. De lage rente is problematisch voor de Nederlandse pensioenen,’ zegt hij tegen het FD. ‘De politiek moet gaan kijken hoe ze mensen op één of andere manier kunnen compenseren.’ Riemen noemt als voorbeeld het verhogen van de AOW of het verlagen van de belasting. ‘De overheid kan nu door de lage rente goedkoop aan geld komen. Laat ze daarmee op één of andere manier iets teruggeven aan de pensioenspaarder die juist de rekening van de lage rente betaalt.’ Het kabinet wil daar misschien over nadenken, liet staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) maandag in de Tweede Kamer weten. 'We kunnen kijken naar de koopkrachtplaatjes', zei de staatssecretaris, die geen harde toezeggingen wilde doen.
Lees het stuk en je weet dat we allemaal, jong en oud, bedonderd worden door deze regering.