Advertentie
financiën / Column

Icesave? Save Greece!

Never a dull moment op het ministerie van Financiën. Dit voorjaar moeten de ambtenaren de uitkomsten van de twintig heroverwegingsrapporten verwerken. En er is meer. De zoektocht naar zo’n 50 miljard ter dekking van de financieringsbehoefte, bijvoorbeeld.

15 januari 2010

Een gelukje hierbij is dat we een redelijk scherpe rente betalen. Duitsland betaalt het minst, daarna is Nederland in Europa een goede tweede, zelfs nog iets voor de Fransen. Toch is er geen reden tot juichen, want er doemt weer een enorme ijsberg voor ons op. Dat is niet IJsland, hoewel dat onwillig lijkt ons 1,3 miljard te retourneren. Nee, Griekenland. Dat land zou financieel kunnen crashen nu over 2009 het tekort opgelopen blijkt tot 12,5 procent. De ratingbureaus geven Griekse staatsobligaties nog maar de status BBB+.

 

Ook andere leden van de Club Méditerranée als Italië, Spanje en Portugal worden steeds lager gewaardeerd. Die lagere betrouwbaarheidsscore betekent een hogere rente: Griekenland betaalt 2,5 procent meer dan Duitsland. Griekenland zou als gevolg hiervan financieel ineen kunnen storten. Wat betekent dat voor Nederland? Moet het in Europees verband Griekenland helpen? Europese hulp betekent eigenlijk dat slecht gedrag beloond wordt. Ooit is afgesproken dat landen het zonder hulp van de Europese Centrale Bank of andere lidstaten moeten redden. Zij moeten zelf orde op zaken stellen. Moeten we de Grieken daarom maar laten bungelen of in het uiterste geval in een crisis laten komen?

 

Wat het lastig maakt, is dat de vorderingen van geldverstrekkers aan Griekenland dan minder waard of zelfs waardeloos worden. En wie zijn die geldverstrekkers? Onze banken, die toch al zo broos zijn. Een financiële crisis in Griekenland, Portugal en elders raakt ons direct zelf. Onze banken zouden kunnen gaan wankelen. Maar Griekenland helpen, door bijvoorbeeld gezamenlijke leningen uit te geven (die Duitsland en ons een vol procent of meer kunnen kosten en Griekenland een dik procent korting opleveren) zou de noodzaak voor de mediterrane landen om orde op zaken te stellen sterk verminderen. Maar wat dan?

 

De receptuur laat zich natuurlijk raden, het is en-en. Eerst moet er veel meer budgetdiscipline komen in landen als Griekenland via harde ingrepen in de overheidsuitgaven voordat men enige vorm van hulp kan ontvangen. Hulp waar wij als Nederland dik aan zullen moeten meebetalen via een hogere leningrente. Sorry, Griekse pensionado’s, jullie Zwitserlevengevoel wordt beslist minder.

 

En voor de toekomst is de les ook duidelijk. Nu kan de Europese Commissie alleen maar vaststellen dat het in een lidstaat misgaat, maar zijn er nauwelijks mogelijkheden tot ingrijpen of sancties op te leggen. Ook dat moet dus anders. Geef de Grieken allereerst een lesje ombuigen. Als strak de Nederlandse twintig heroverwegingswerkgroepen klaar zijn, bieden we de rapportschrijvers een welverdiend reisje aan ter beloning. Waarheen? Naar Griekenland natuurlijk!

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie