Advertentie
financiën / Nieuws

Overheid kan 7 miljard besparen op energie gebouwen

Het Rijk en de lagere overheden kunnen tot 7 miljard besparen op het energiegebruik van haar kantoren en andere (nuts) gebouwen. ‘De techniek is er, de overheid zou als grootste klant de markt kunnen opbreken.’

12 oktober 2010

Rendement
Dat stelt Meiny Prins , zakenvrouw van het jaar 2009, dinsdag op de vakbeurs Energie 2010 in Den Bosch. Prins leidt daar het openingsdebat over hoe met minder energie meer rendement is te behalen.  Andere deelnemers zijn  Eelco Brinkman van bouwend Nederland en diverse wetenschappers.

Kwart besparing
Prins zal hen confronteren met de stelling dat 25 procent besparing op energie gebruik per gebouw  makkelijk te halen is: ‘De technieken zijn er, maar de wil, de kennis en het gevoel van urgentie ontbreekt.’ Pas als straks de energieprijzen echt tegen het plafond groeien zal bijvoorbeeld de overheid spijt hebben van het gebrek aan daadkracht en innovatie.

30.000 kantoren
Toch valt er ook nu al veel te besparen, zo rekent Prins via een eenvoudig sommetje voor: ‘We gebruiken in Nederland met zijn allen 830 miljard KWh per jaar. Volgens TNO is dat eigenlijk een kwart meer dan nodig. Via bestaande technieken valt er 244 miljard kWh te besparen, wat neerkomt op 22 miljard euro.  Kantoren kunnen daarvan makkelijk 171 miljard kWh voor hun rekening nemen. Er zijn 60.000 kantoren en nutsbedrijven in Nederland,  de helft daarvan is van de overheid. Op deze 30.000 overheidskantoren is dus tot 2020 zo’n 7 miljard euro te besparen.'

Klimaatbeheersing
In het dagelijks leven is Prins directeur van het bedrijf Priva uit De Lier, een van de grootste leveranciers  van klimaatbeheersingsinstallaties ter wereld. Volgens haar verliest een gemiddeld kantoor veel energie door verkeerd afgestelde klimaat installaties. ‘De airco in een vergaderzaal is afgesteld op grote groepen mensen die ineens binnen komen. Als je dat opsplitst in kleine kantoorunits, dan heb je een enorme overcapaciteit en dat vreet energie.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HP
is het de markt opbreken of de markt openbreken.
Oscar
Bovendien zou op veel overheidsgebouwen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Daarmee zou een deel van de te gebruiken electriciteit opgewekt kunnen worden.
Ook wat meer aandacht van de gebruikers van de panden zou veel besparinegn op kunnen leveren.
Ik zie ook dat veel mensen hun computer aan laten staan als ze zijn lunchen of langer dan 5 minuten van hun werkplek zijn.
Ook hoeft de verlichting niet te branden als er niemand op een kantoor zit. Met bewegingsdetectoren is de vergeetachtigheid op te lossen. Als die 5 minuten geen beweging opmerken kan het licht uitgeschakelt worden.
Verwarming 1 graadje lager en truien dargen i.p.v. overhemden met korte mouwen doet ook veel voor de besparing van energie.
a.a. smits
(->HP) Bedoeld zal zijn dat het huidige gedrag van overheden hen nog eens zal opbreken.
Martien van Vliet / beleidsadviseur Economische zaken
Energiebesparen is een kwestie van uitgaan van het gebouwconsept en daar een goed plan voor maken.
Het grote probleem was bij ons de ex- en interne warmtelast.
Een kwestie van automatische zonneschermen, alle verlichting vervangen voor energiezuinge verlichting en computerapparatuur die niet wordt gebruikt automatisch buiten het gebruik stellen.
Belangrijk punt was dat er behoudens de PC geen koelkasten en andere energievretende apparaten op de kamers staan.
Belangrijk punt gebruik je kamer waar die voor bedoeld is. Dus beperk het aantal gebruikers vd kamer. Vergader daarom in geschikte kamers met een groter ventilatievoud.
Als je de ex- en interne warmtelast gereduceert hebt dan kan je met een combi van warmtepompen en pieklastketels de warmte en koudevraag sturen. De ventilatie kan slim aangepast worden door het gebouw iets onder overdruk te brengen en de vieze ventilatielucht via de ventilatieroosters af te voeren.
Het bespaarde ons jaarlijks €15.000,00 aan energiekosten op een vloeropp. van 3000 m2.


H.H. / Financieel gemeente ambtenaar
Het zal de overheid inderdaad opbreken zoals dat al zoveel is gebeurd. Helaas zal met het niet erkennen en er ook niets van leren.
piet brontsema / org adviseur
moet je nagaan 7 miljard, is er geen schaamte meer bij de overheid?
Roland
"Er zijn 60.000 kantoren en nutsbedrijven in Nederland, de helft daarvan is van de overheid." onwaarschijnlijk, zo groot is de overheid niet.Duidelijk, dat ook bij de overheid veel te besparen valt. Dat laat zien dat klimaatbeleid vooral een praatonderwerp is
met af en toe zonnepanelen die het goed doen voor de daadkracht van de bestuurder.
Energiebesparing spreekt niet tot de verbeelding, dus hoewel goedkoop en snel uitvoerbaar, komt dit niet van de grond. Zo belangrijk vinden we de klimaatverandering niet. Als zo'n gemakkelijk maatregelen al niet gebeuren, is minder vliegen al helemaal uitgesloten.
Frank van den Hoven / Redacteur
HP: het zal de overheid opbreken als ze deze markt niet tijdig openbreekt :-)
Peter Anson / Ingenieur Energiebedrijf
Wat een onzin van die dame. In Nederland wordt niet 830 miljard kWh gebruikt maar 'slechts' 108 mirljard kWh (108 TwH in 2009, zie EnergieNed Energie in 2010)
Daarvan wordt in utliteitsbouw (dus na aftrek industrie/glastuinbouw/huishoudens e.d.) ongeveer 25 TWh gebruikt. Hiervan is een deel van de overheden (ministeries, gemeenten) ca 6-8 TWh. Als je daarop kan besparen (stel 1 TWH want het lijtk altijd zo makkelijk) dan scheelt dat 50 miljoen euro. Immers de belasting mag je niet mee tellen in besparing. Die 7 miljard waar ze het over heeft is daarom ook totaal niet onderbouwd.
Op gas valt ook te besparen, maar dat staat er verder niet.
Advertentie