Advertentie
financiën / Nieuws

Prijzenoorlog in advieswereld

Overheden schakelen aanzienlijk minder externe adviseurs in. De komende jaren denken ze tegen een goedkoper tarief nog spaarzamer gebruik te maken van detacherings- en consultancybureaus.

20 mei 2011

Overheden schakelen aanzienlijk minder externe adviseurs in. De komende jaren denken ze tegen een goedkoper tarief nog spaarzamer gebruik te maken van detacherings- en consultancybureaus.

Onderzoek
Dat blijkt onder andere uit onderzoek van Binnenlands Bestuur onder de provincies en de dertig grootste gemeenten. ‘Het wordt nooit meer zoals het was’, aldus bestuursvoorzitter Theo Camps van Berenschot.

Faillisementen
Hij spreekt over prijsdumping. Voor de grote detacherings- en consultancybureaus is het slikken (inkrimpen), voor de kleine zelfs vaak stikken: het regent faillissementen en overnames. Dit jaar ploften onder andere al de Segment Groep en het Bureau Interim! (ook bekend onder de naam Meesters in Management!). Gemeenten doen steeds meer in eigen beheer. ‘Hun vertrouwen om taken zelf uit te voeren is gegroeid’, constateert hoogleraar verandermanagement Jaap Boonstra.

Lees verder: 'Afscheid van de externen' van BB nr.20
Bekijk hier de Special Consultancy: Inhuur externen

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
het wordt ook tijd gemeenten. niet voor elk wissewasje hoeft een buitenstaander worden aangetrokken. Een goede adviseur wijst u hierop
Nico / zzp
Heerlijk wat een naiviteit. In het dal van de conjunctuur van de overheid dit soort verhalen...inmiddels is de markt bij het bedrijfsleven al aan het aantrekken....zodra dit gebeurt is de daling van de tarieven van de baan (waarom zou je een ict-er inzetten bij de overheid als je elders meer kunt krijgen). Daarnaast is de overheid vergeten dat binnekort een groot deel van het oudere personeel uitstroomt. Hoera nieuwe inhuur :-)
Peter / Projectmanager
Helaas moet de burger constateren dat ‘Hun vertrouwen om taken zelf uit te voeren is gegroeid’ meer zelfoverschatting voor risico en rekening van de gemeentelijke burger is.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Prima, de terugkeer van spaarzaamheid bij gemeenten scheelt een boel kosten. En dan is het nu tijd om te gaan werken aan serieuze deskundigheidsbevordering en -instandhouding bij de gemeenten. Eventueel ook in de vorm van specifieke expertise per gemeente, die dan ruimhartig gedeeld wordt met andere gemeenten - in eerste instantie via goed bijgehouden webpagina's van de ambtelijke experts.

Wel moet dan worden voorkomen dat ambtelijke experts eigen, ontoegankelijke winkeltjes gaan opbouwen waar alleen zijzelf nog van weten wat er gebeurt en hoeveel tijd ze daaraan besteden. Goed management is daarvoor vereist.

En dat vergt weer acceptatie van, en steun voor goed management, zowel door politieke bestuurders en ambtelijke directies als door medewerkers. In veel gevallen zal daarvoor een... excusez-le-mot... cultuuromslag nodig zijn.
Frank van den Hoven / Redacteur
Die tarieven mogen ook best een tandje omlaag. Het is toch te gek dat je voor een beetje adviseur meer kwijt bent dan een ministerssalaris, dat ze per uur meer verdienen dan een doorsnee burger per dág verdient. En vanuit de emotie ben ik voor kleinschalige gemeenten, maar als schaalvergroting leidt tot meer interne deskundigen, minder hoeft te worden ingehuurd en kennis in huis kan worden gehaald en gehouden, is dat toch een van de gunstige effecten.
Advertentie