Advertentie
financiën / Column

Nieuwe norm

Sinds 2002 is het een taak van de gemeenten om de lokale omroep te subsidiëren, pardon bekostigen. Daarvoor kregen de gemeenten ruim 6 miljoen euro in het gemeentefonds. De VNG sprak met de vereniging van lokale omroepen af dat de subsidie per woning ‘trap op en af’ zou meegroeien met het gemeentefonds. Dat was een domme afspraak.

02 december 2016

“79 procent van de gemeenten houdt zich aan het normbedrag voor de lokale omroep. Maar aan het oude normbedrag houdt slechts 41 procent van de gemeenten zich.” Het Commissariaat van de Media heeft onderzoek gedaan naar de subsidie die de gemeenten geven aan de lokale omroep. Nu zeg ik wel ‘subsidie’, maar dat is niet het juiste woord. Het heet namelijk volgens de wet ‘bekostiging’. Dat is één van de puntjes die het Commissariaat opmerkt – het is maar dat u het weet.

Sinds 2002 is het een taak van de gemeenten om de lokale omroep te subsidiëren, pardon bekostigen. Daarvoor kregen de gemeenten ruim 6 miljoen euro in het gemeentefonds. De VNG sprak met de vereniging van lokale omroepen af dat de subsidie per woning ‘trap op en af’ zou meegroeien met het gemeentefonds. Dat was een domme afspraak, want de subsidiebekostiging van de lokale omroepen groeide daardoor dubbel: het bedrag per woning steeg, en er kwamen elk jaar woningen bij. De gemeenten trokken zich de afgelopen jaren dus weinig aan van de domme afspraak van de VNG. Ze vinden het onzin dat de subsidie aan de lokale omroep sneller moet stijgen dan de subsidies aan de voetbalclub en de harmonie en de peuterspeelzaal. In 2012 gaf daarom slechts 41 procent van de gemeenten de subsidie volgens de VNG-afspraak.

Maar de normbijdrage voor de lokale omroep werd vanaf 2015 met ongeveer 10 procent verlaagd. Dit vanwege diverse kortingen op het gemeentefonds. Aan die nieuwe, lagere norm voldoet 79 procent van de gemeenten. Dan verwacht je natuurlijk een tevreden Commissariaat. Ook omdat de gemeenten in totaal meer geld geven aan de lokale omroepen dan ze in het gemeentefonds daarvoor krijgen.

Maar nee. Het Commissariaat kan het niet laten om op te merken dat aan de óúde, hogere norm voor 2015 slechts 41 procent van de gemeenten voldeed. Zeurpieten. Als je de bekostiging van de lokale omroep goed wil onderzoeken, kijk dan hoeveel geld de 21 procent van de gemeenten geven die onder de nieuwe norm zitten. Is dat iets minder of veel minder? Geven die gemeenten, naast de officiële ‘bekostiging’, ook andere subsidies, bijvoorbeeld voor huisvesting? Alles is zinvoller dan toetsen aan de oude norm.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie