'Oude declaraties Gelderland moeten worden onderzocht'
De Gelderse Statenfractie Groep Van Bergen/Democratische Partij voor Solidariteit gaat met de SP een motie indienen in de Gelderse Staten om alsnog de declaraties van Gedeputeerde Staten over de jaren 2007 en 2008 te laten onderzoeken.
De partij liet een integriteitsscan uitvoeren door bestuurskundige Hans van den Heuvel over het declaratiebeleid van de Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland. Eerder deed accountant Deloitte al onderzoek naar de declaraties over 2009, maar de partij bleef met vragen zitten over integriteitsaspecten. Uit het onderzoek blijkt dat de declaratieregels duidelijk genoeg waren, maar dat de ambtelijke toelichting in uitleg en interpretatie “somtijds in strijd met regels is en daardoor verwarring schept”. Ook zijn nieuwe regels toegevoegd, zoals de post “representatie provincie” , maar bevat de toelichting geen definitie van kosten die daar onder vallen. De regels zijn volgens Van den Heuvel in sommige gevallen “opgerekt en vervaagd”.
Versluierend
Dat geldt ook voor zakelijke verblijfkosten. Het is bijvoorbeeld mogelijk verblijfkosten te declareren als er geen zakelijke dienstreis is gemaakt. Daarmee is de toelichting in strijd met de wettelijke regelgeving. Het rapport van Deloitte spreekt in dit verband van een “weeffout”. Van den Heuvel vindt dit “versluierend taalgebruik” dat geen recht doet aan de eis van rechtmatigheid en functionaliteit van bestuur. Het college heeft al toegezegd de regels en ambtelijke toelichting op orde te brengen. Van den Heuvel lijkt het daarom zinvol om de declaraties over 2010 door de Rekenkamer Oost-Nederland te laten beoordelen. Verder vindt hij dat het college uitermate formeel en terughoudend is geweest in haar reactie op vragen van Provinciale Staten. “Een ruimere toegeeflijkheid had hen niet misstaan.” Ook over de openbaarheid van onkosten reageert het college “al te terughoudend”.
Fair play
Van der Heuvel wijst er verder op dat RTL via een WOB-procedure de declaratieproblemen bij provincies over 2008 naar boven heeft gehaald. Deloitte heeft in Gelderland echter de declaraties over 2009 onderzocht en kreeg die opdracht al in november van dat jaar. Het had van “fair play” getuigd als het college het jaar 2008 had laten onderzoeken, vindt Van den Heuvel.
Vlucht
Fractievoorzitter Toine van Bergen onderschrijft de conclusies van Van den Heuvel. Hij vindt het ook vreemd dat Deloitte het eerdere onderzoek heeft gedaan. ‘Die zijn al vanaf 2003 onze huisaccountant.’ Alleen 2009 onderzoeken noemt hij “een vlucht naar voren” van het college. ‘Het jaar was nog niet afgelopen, dus konden ze nog declaraties terugnemen.” Het nieuwe onderzoek naar 2007 en 2008 zal toch Deloitte moeten doen, vindt hij. ‘Het zal vrij snel moeten gebeuren en zij hebben al die gegevens al. Het eerste onderzoek kostte geloof ik ook al 42.000 euro.” Verder vindt Van Bergen dat de gedeputeerden alle onrechtmatige declaraties moeten terugbetalen. ‘Dat is nog niet helemaal gebeurd.’
Overbodig
Fractievoorzitter Martin Schuurman van collegepartij ChristenUnie is blij dat er niet heel schokkende zaken naar boven zijn gekomen. ‘Wat ons betreft staat de integriteit van de gedeputeerden niet ter discussie. Waar er onduidelijkheid is over regels moeten die worden verbeterd. Nader onderzoek vind ik overbodig. Het ging in 2009 slechts om 700 euro onterechte declaraties. Terugkijken heeft geen zin. De Rekenkamer hoeft ook niet 2010 te onderzoeken. Die opdracht heeft Deloitte al meegekregen en dat onderzoek kost al veel geld.' Het onderzoek wordt op 28 april in de Gelderse Staten besproken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.