Advertentie
financiën / Nieuws

Ook Duitse gemeenten komen miljarden tekort

De gemeenten gaven vorig jaar bijna 365 miljard euro uit, omgerekend een miljard euro per dag.

ANP
03 april 2024
Ravijnjaar geld shutterstock
Shutterstock

Ook in Duitsland komen gemeenten in financiële problemen. De lokale overheden kwamen vorig jaar bij elkaar 6,8 miljard euro tekort op hun begrotingen. Een jaar hadden ze nog een overschot van 2,6 miljard euro, meldt de Duitse statistische dienst Destatis. Het is de eerste keer sinds 2011 dat de Duitse gemeenten gezamenlijk verlies lijden.

Adviseur Contractmanagement/Assistent Contractmanager Meanderende Maas

JS Consultancy
Adviseur Contractmanagement/Assistent Contractmanager Meanderende Maas

Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

De gemeenten gaven vorig jaar bijna 365 miljard euro uit, omgerekend een miljard euro per dag. Dat is 12 procent meer dan in 2022. De inkomsten stegen ook, maar langzamer. Gemeenten ontvingen in totaal iets meer dan 358 miljard euro, 9 procent meer dan het jaar ervoor.

Ravijnjaar

In Nederland vrezen gemeenten financiële problemen, met name vanaf 2026. Dat wordt het ravijnjaar genoemd. Gemeenten krijgen vanaf dat jaar 3 miljard euro minder van het Rijk, maar moeten dezelfde taken uitvoeren. Uit een recent rapport van BDO kwam naar voren dat ze dan een gezamenlijk tekort van 1,1 miljard euro verwachten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Nouja de overheidsfinanciën bestaan alleen omdat alles op krediet is anders zou dit helemaal niet lopen. Dit worden gewoon plaatselijke kredieten in plaats van landelijke. Krimpen doen we zeker weten niet en lenen doen we sowiso. We gaan hier ronkende stukjes krijgen met dames die het wiel overnieuw uitgevonden hebben in de gemeentes waarbij het neerkomt op meer van hetzelfde. Lenen.
P. Smit
Of we gaan minimaliseren/stoppen met het uitvoeren van bepaalde taken.
Advertentie