Onderzoek Griekse miljardenfraude met EU-gelden
Voor het Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (NSC) is het Griekse onderzoek aanleiding een debat aan te vragen met de minister van Financiën.
Brussel stelt in Griekenland een onderzoek in naar mogelijke fraude met EU-subsidies. Het gaat om potentiële onrechtmatigheden bij de aanbesteding van 2,5 miljard euro aan digitaliseringsprojecten.
Inval
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Europees Openbaar Ministerie (European Public Prosecutor’s Office, EPPO) op basis van aanwijzingen van onrechtmatigheden bij de besteding van middelen uit het Europese Herstel- en Veerkrachtfonds voor digitalisering. Die middelen – in totaal 2,5 miljard euro – belandden bij een klein aantal Griekse bedrijven. Vorige maand vond al een inval plaats in een aantal van die bedrijven.
Italië
Vorige week kwam al een verduistering van 600 miljoen euro in Italië aan het licht uit hetzelfde fonds. Onderzoek naar malversaties met het coronaherstelfonds van de Europese Unie resulteerde in de arrestatie van 22 verdachten. Zij zouden circa 600 miljoen euro hebben weggesluisd, bedoeld om de Italiaanse economie na de coronapandemie weer op gang te brengen. De verdachten die werden opgepakt in Italië, Oostenrijk, Roemenië en Slowakije zouden valse bedrijfsbalansen hebben gebruikt bij het aanvragen van de steunfondsen.
Italië stond al op de eerste plaats in de EU wat betreft het aantal onderzoeken dat het EOM heeft geopend naar de besteding van de coronagelden. Van alle 206 onderzoeken die het EOM eind 2023 op zich had genomen, hadden 179 betrekking op Italië. Op ruime afstand volgden Oostenrijk (33), Roemenië (8), Frankrijk en Portugal (3), Kroatië en Griekenland (2).
Kamerdebat
Voor het Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (NSC) is na de Italiaanse affaire het Griekse onderzoek aanleiding een debat aan te vragen met Financiënminister Van Weyenberg over het beheer van het Herstelfonds en de aanpak van de fraude. ‘Het roept serieuze vragen op over de opzet, het beheer en de houdbaarheid van het fonds, dat dankzij de inleg van de EU-lidstaten in totaal 750 miljard euro bedraagt’, schrijft hij in een LinkedIn-post.
‘Nederland ontvangt circa 5 miljard euro uit het fonds, terwijl we in totaal zo’n 35 miljard euro afdragen aan de constructie. Daarnaast staat de Nederlandse staat voor 38 miljard euro garant voor het risico dat leningen niet worden terugbetaald. De belastingbetaler in Nederland en de rest van de EU moet kunnen rekenen op een nette en goede besteding van gemeenschapsgeld’, aldus Van Hijum.
zie: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2011-2012/goldman-sachs-en-de-vernietiging-van-griekenland.html