Ollongren: geen structureel extra geld gemeenten
Minister Ollongren realiseert zich dat gemeenten blijvend extra middelen zouden willen ontvangen om de tekorten in het sociaal domein aan te pakken en de coronacrisis te bezweren, maar de minister vindt het daarvoor ‘te vroeg’. Ze weet nog niet hoe die problemen zich gaan ontwikkelen en wijst gemeenten op hun eigen rol in de kostenbeheersing.
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) realiseert zich dat gemeenten blijvend extra middelen zouden willen ontvangen om de tekorten in het sociaal domein aan te pakken en de coronacrisis te bezweren, maar de minister vindt het daarvoor ‘te vroeg’. Ze weet nog niet hoe die problemen zich gaan ontwikkelen en wijst gemeenten op hun eigen rol in de kostenbeheersing.
‘Zeer nijpend’
Meerdere partijen trokken afgelopen tijd aan de bel. Het initiatief #gemeenteninnood wil benadrukken dat er 2 miljard euro nodig is om de ergste nood te verhelpen; het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten P10 schrok van de gevolgen van de herverdeling van het gemeentefonds; en Utrechtse gemeenten schreven de minister dat ook zonder de coronacrisis de financiële situatie ‘zeer nijpend’ is.
Impact crisis
De signalen hebben Ollongren bereikt, maar ze wil de uitkomsten van overleggen en onderzoeken afwachten. Medio juli zou dan duidelijk moeten zijn wat de impact van de corona-aanpak heeft betekend voor overheden in de eerste helft van het jaar.
Extra middelen
‘Over het algemeen constateer ik dat gemeenten de decentralisaties goed hebben opgevangen’, schrijft de minister die wijst op de 200 miljoen euro aan extra middelen die in 2018 beschikbaar zijn gesteld voor knelpunten in het sociaal domein en op de 1 miljard euro die in 2019 beschikbaar werd gemaakt voor de uitvoering van de Jeugdwet. Er wordt ook onderzoek gedaan of er nog meer nodig is voor de uitvoering Jeugdwet en de minister wil daar niet op vooruit lopen.
Verscherpt toezicht
In januari maakten provinciale toezichthouders zich al zorgen over de financiële situatie van gemeenten. Ollongren schrijft nu dat acht gemeenten onder verscherpt toezicht staan en dat dit niet afwijkt van de afgelopen tien jaar. Ze noemt daarbij niet dat gemeenten ingrijpende maatregelen hebben moeten nemen om financiële goedkeuring te krijgen en dat veel provincies twijfelen over de hardheid van de cijfers.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En dan als afsluiter nog even een belerende toon naar de provinciaal toezichthouders aanslaan. Die laatste hebben als taak de gemeentefinanciën te controleren en slaan alarm, maar de minister heeft vanuit Den Haag uiteraard een beter beeld dan al die toezichthouders en constateert dat het allemaal wel mee valt. Dat er al jaren tekorten op tekorten worden gestapeld en het lokale voorzieningenniveau wordt uitgekleed, laat ze gemakshalve even weg. Ik zou me als provinciaal toezichthouder ook niet serieus genomen voelen door een dergelijke opmerking.
TIJD VOOR REVOLUTIE!
Voortaan geen sluitende begrotingen meer indienen bij de provincies. Alle gemeenten onder verscherpt toezicht dwingt de minister wellicht dan wel tot actie! Perfect voorbeeld van regeren uit de 'ivoren toren'...
En nog een onderzoek hier, en nog een inventarisatie daar, en nog even wachten op dit en nog even wachten op dat. Mens, ga eens over tot actie!
Gemeenten worstelen om het hoofd boven water te kunnen houden en Minister Ollogren houdt haar hand op de knip....
Met andere woorden ; gemeenten succes ermee en zoek het maar uit!
#Kannietwaarzijn??
Gemeenten hebben héél veel belangrijke taken erbij gekregen van het Rijk, met tegelijkertijd minder financiële middelen om aan de slag te kunnen gaan.
Dat heeft geresulteerd dat er grote tekorten in de #Jeugdzorg zijn, wat een zware last trekt op de #gemeentelijke begroting.
Vervolgens komt er een enorme crisis door het Covid-19 virus dat een #wereldwijde #pandemie heeft veroorzaakt .
Gemeenten halen alles uit de kast om hun getroffen inwoners te ondersteunen en bij te staan, letterlijk en figuurlijk.
Allerlei noodmaatregelen en steunfondsen zijn in het leven geroepen.
Wopke Hoekstra zei aan het begin van de Corona Crisis : Het Rijk heeft diepe zakken.
Oproep aan het Rijk; laat onze inwoners niet in de steek.
Gemeenten redden het niet zonder extra financiële steun van het Rijk.
Niemand mag hiervan de dupe worden.