Advertentie
financiën / Nieuws

Oldambt betaalt mee aan wachtgeld buurgemeente

De gemeente Oldambt schiet de buurgemeente Bellingwedde te hulp bij het betalen van de twee ton wachtgeld aan de begin dit jaar afgetreden wethouder Annemarie Knottnerus. Over de hoogte van de financiële geste wilde geen van beide gemeenten iets mededelen.

05 oktober 2010

Twee maanden
De ‘affaire’ over het wachtgeld ontstond begin van dit jaar toen Knottnerus haar functie in Bellingwedde neerlegde, na twee maanden in dienst te zijn geweest. Zij was daarvoor bijna acht jaar wethouder in de voormalige gemeente Scheemda geweest, maar stapte over nadat deze gemeente op was gegaan in de nieuwe gemeente Oldambt. 

Ton per maand
Iedereen wist dat Knottnerus slechts voor twee maanden zou waarnemen, maar de gemeente Bellingwolde had zich niet gerealiseerd vervolgens voor het wachtgeld te moeten opdraaien: volgens de wet is de laatste werkgever verantwoordelijk voor de betaling hiervan. Dit zou betekenen dat het dienstverband de gemeente meer dan een ton per gewerkte maand zou gaan kosten.

Deling van kosten
Bellingwedde vond dit onredelijk en deed een beroep op de solidariteit van buurgemeente Oldambt. En met succes naar nu blijkt. De gemeente heeft een voorstel gedaan om tot een redelijke deling van de kosten te komen, aldus een woordvoerder van Oldambt.

Debat
De afspraken worden nog niet openbaar gemaakt, omdat b en w van Oldambt hierover eerst nog met de gemeenteraad in debat zal gaan.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. van Arum / hoofd financien
Naar alle waarschijnlijkheid heeft deze mevrouw er ....recht....op.

Waar men moet wel bedenken dat dit soort regelingen en zeker het gebruik maken daarvan, zeer veel verzet oproept in de samenleving.

Ik vind dat de ....gebruiker...van deze regeling zich dit moet realiseren.

Dirk van Arum
Jan / ambtenaar
Schandelijk dat zij voor die twee maanden een beroep doet op wachtgeld.
Arie de Jong / strategisch adviseur
De heer Van Arum zet vraagtekens bij het wachtgeld van mw. Knottnerus.Blijkbaar moet zij van de heer Van Arum zich zelfs afvragen of ze haar rechten wel moet laten gelden. Waarom maakt zo´n reactie mij moedeloos?
In de eerste plaats omdat de heer Van Arum een mening heeft zonder de feiten te overdenken. Het wachtgeld van mevrouw Knottnerus komt niet voort uit haar korte periode in Bellingwedde, maar omdat ze na acht jaar afgetreden is in Scheemda. Dat is nu juist de reden dat Bellingwedde, niet op de hoogte van de wetswijziging, het als onrechtvaardig beschouwt: die gemeente moet opdraaien voor wachtgeld dat voortkomt uit een functie bij een andere gemeente!
Over de hoogte van het wachtgeld is nu in de afgelopen jaren voldoende getwist. Ik vind dat het inmiddels een onaantrekkelijke regeling is geworden, die belemmerend werkt om geschikte mensen te verleiden een bestuurlijke functie te bekleden. Voor velen die geschikt zijn, betekent het bekleden van zo´n functie een behoorlijke teruggang in salaris, terwijl het als onderdeel van een loopbaan bepaald niet overschat mag worden. Te vaak zijn bestuurders die eruit gegooid worden of die de eer aan zichzelf houden teleurgesteld over hun positie op de arbeidsmarkt. Daarom is er een wachtgeldregeling. En als iemand wel snel aan een baan komt, hoeven die rechten niet benut te worden.
Advertentie