Advertentie
financiën / Nieuws

Nieuwbouw studentencomplexen op de helling

De bouw van noodzakelijke extra studentenhuisvesting komt in het gedrang door de voorziene korting van de algemene uitkering voor studentensteden. Dat stelt wethouder Aletta Hekker van Delft, één van de steden die het zwaarst wordt getroffen door een herverdeling van het gemeentefonds.

25 oktober 2014

De bouw van noodzakelijke extra studentenhuisvesting komt in het gedrang door de voorziene korting van de algemene uitkering voor studentensteden.

Dat stelt wethouder Aletta Hekker van Delft, één van de steden die het zwaarst wordt getroffen door een herverdeling van het gemeentefonds op basis van een andere definitie van het begrip woonruimte. Tot die andere omschrijving gaat het rijk over om de definitie van woonruimte in de Basisregistratie Adressen en Bestanden (BAG) synchroon te laten lopen met die in het gemeentefonds. Studentensteden als Delft en Groningen dreigen daardoor vanaf volgend jaar miljoenen euro’s per jaar minder aan algemene uitkering te krijgen.

Gezamenlijke huisvesting
De BAG-kwestie heeft niet alleen gevolgen voor de huidige voorraad studentenwoningen, maar ook voor de nieuwbouw. Delft moet tot 2020 nog 2500 wooneenheden voor studenten bijbouwen, om aan de vraag te voldoen. De gemeente heeft studenten gevraagd aan wat voor woningen ze behoefte hebben, maar D66-wethouder Hekker vreest dat luisteren naar die behoefte de gemeente te veel geld gaat kosten. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat onder studenten vooral gezamenlijke huisvesting willen. Er zijn weinig studenten die per se zelfstandig willen wonen. Masterstudenten willen over het algemeen in kleinere, rustigere groepen wonen, bachelors geven de voorkeur aan grotere groepen en een levendige sfeer. Ook de grote groep buitenlandse studenten die voor Delft kiest, prefereert gezamenlijke studentenhuisvesting.’

Woonwens studenten
Wanneer Delft naar deze behoefte gaat bouwen, is dat slecht voor de gemeentebegroting. Terwijl het bouwen van zelfstandige woonruimten voor de gemeentebegroting goed is, maar voor studenten onbetaalbaar. ‘De woonwens van studenten verdraagt zich niet met de nieuwe uitgangspunten van het gemeentefonds’, concludeert Hekker.

Duidelijkheid in decembercirculaire
Tijdens overleg met de Tweede Kamer deed minister Plasterk toezeggingen richting nadeelgemeenten, maar hij deed dat in verschillende bewoordingen waardoor tot de decembercirculaire niet duidelijk is wat er nu gaat gebeuren.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur 21 van deze week.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Studentwoods
Toch maar even contact opnemen met www.woodyshousing.com: premium 1- en meer-kamerappartementen, geintegreerd subsequent-use-concept, hoogwaardig, innovatief...ontwikkeling die volledig aan marktvraag voldoet en aardig aan de weg timmert, tenslotte ook nog in Climate-KIC programma. Politici die nog langer roepen dat het niet kan: maak d eweg vrij voor partijen die het wel kunnen:-))
secretaris / secretaris
Wat dat betreft waren die oude split-level flats ooit ontworpen door Van den Broek en Bakema ideaal: Gewone flats, maar met 2 en 4 slaapkamers. Werden hier wel verhuurd aan 2 studenten (de kleine flats) of aan 3 studenten (de grote flats) Maar het was en bleef zelfstandige woonruimte.
Advertentie