Advertentie
financiën / Nieuws

Heerlen verdrievoudigt leges voor dakkapel

De Vereniging Eigen Huis constateert dat een bouwvergunning dit jaar gemiddeld 5 procent meer kost dan vorig jaar. Heerlen is de grootste stijger.

05 juni 2012

In de gemeente Heerlen is het tarief voor de vergunning voor een dakkapel verdrievoudigd van 183 naar 546 euro. Ook Eindhoven (157%) en Ferwerderadiel (136%) zijn sterke stijgers.

Forse stijging
Een bouwvergunning kost gemiddeld 5 procent meer dan in 2011. In voorgaande jaren stegen de bouwleges nog met 1 of 2 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie in alle gemeenten door bouwleges.nl in opdracht van Vereniging Eigen Huis (VEH). De tarieven voor bouwvergunningen werden onderzocht voor drie categorieën: een dakkapel van 10.000 euro, een uitbouw van 45.500 euro en een nieuwbouwwoning met een aanneemsom van 130.000 euro.

Verdrievoudiging en halvering
De verschillen in gemeentelijke tarieven voor de verschillende categorieën bouwvergunningen zijn dit jaar verder toegenomen. De ene gemeente heeft de tarieven verdrievoudigd, terwijl in een andere gemeente de tarieven zijn gehalveerd. Uitleg hierover aan de burger blijft volgens VEH achterwege. Heerlen stijgt in iedere categorie sterk. Naast de verdrievoudiging van het tarief voor een kost een vergunning voor een uitbouw nu maar liefst 1632 euro in plaats van 692 in 2011. Voor het bouwen van een nieuwbouwwoning moet een Heerlenaar 4155 euro neertellen, bijna twee keer zoveel als de 2104 euro van vorig jaar. Naast Eindhoven en Ferwerderadiel is ook Rotterdam een opvallende stijger. Een vergunning voor een dakkapel verdubbelde daar van 309 naar 619 euro.

Neder-Betuwe grootste daler
Grote dalers in de categorie dakkapellen zijn Neder-Betuwe (-51%), Nuenen, Gerwen en Nederwetten (allen -48%) en Leudal (-44%). Bij nieuwbouwwoningen zijn de grootste dalers Lansingerland (-25%), Waalwijk (-15%) en Zoeterwoude (-12%). VEH telt dat 284 gemeenten de leges voor een dakkapel hebben verhoogd en slechts  28 gemeenten de leges hebben verlaagd. In absolute bedragen zijn er ook grote verschillen. In Leiden kost een kleine bouwvergunning 37 euro, terwijl Lopik net als vorig jaar voor dezelfde vergunning 841 euro rekent. Voor een nieuwbouwwoning betaalt een inwoner van Schagen 1.747 euro, terwijl in Eindhoven 7.000 euro moet worden betaald.

Verplicht VNG-model gebruiken
Vereniging Eigen Huis vindt dat gemeenten niet langer zelf moeten kunnen bepalen welke kosten zij rekenen voor bouwvergunningen. Om verschillen in bouwleges tussen gemeenten te kunnen analyseren en aan te pakken wil Vereniging Eigen Huis dat alle gemeenten verplicht worden het landelijke kostenmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) te gebruiken. Met dit model kunnen gemeenten op een uniforme manier hun kostprijs bepalen, tarieven vaststellen en duidelijk maken welke werkzaamheden zij verrichten bij de afhandeling van een bouwaanvraag.

Maximumtarief
VEH vindt dat gemeenten allesbehalve helder en duidelijk zijn over de onderbouwing van hun tarieven. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 3 gemeenten het VNG-model gebruikt. De overige gemeenten gebruiken een eigen ‘rekenmodel’ waardoor vergelijking onmogelijk wordt. VEH wil al langer dat het kabinet ingrijpt door gemeenten te verplichten duidelijk te zijn over de kostprijs van een bouwvergunning en door een maximumtarief in te voeren waarmee excessief hoge leges en verhogingen worden tegengegaan.

Brief naar gemeenten
Zelf roept de vereniging gemeenteraden in de 100 gemeenten waar de bouwleges dit jaar met 5 procent of meer stijgen in een brief op kritische vragen te stellen aan het College van B&W over de hoogte van bouwleges en de onderbouwing ervan. De VEH wijst erop dat gemeenten minder legesinkomsten hebben door afname van de bouwproductie. Volgens de vereniging moeten gemeenten het hele proces voor het aanvragen van een bouwvergunning nog eens kritisch bekijken, inefficiënties eruit halen en waar mogelijk samenwerken met andere gemeenten om kosten te beperken.

VNG
Ook de VNG vindt dat gemeenten zichtbaar moeten maken welke kosten zij verhalen. Bouwleges mogen voor gemeenten niet meer dan kostendekkend zijn. Meer transparantie door gemeenten en een nadere analyse van hun kosten leidt er volgens de VNG echter soms toe dat leges voor kleine bouwactiviteiten omhoog moeten.

Top 10 Totaaloverzicht
Landelijk overzicht alle gemeenten
Landelijk overzicht per provincie

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie