Samen inkopen in strijd tegen winkelleegstand
In Oost-Groningen starten ondernemers met een nieuw financieel instrument om de winkelleegstand terug te dringen. Binnenstadondernemers in Delfzijl, Winschoten en Stadskanaal gaan samen inkopen
In Oost-Groningen starten ondernemers met een nieuw financieel instrument om de winkelleegstand terug te dringen. Binnenstadondernemers in Delfzijl, Winschoten en Stadskanaal gaan samen inkopen
Meer veiligheid
Ondernemersorganisaties in de drie gemeenten richten samen het Groninger Inkoop Platform (GrIP) op. Door samen te werken besparen ze naar verwachting 20 procent op de kosten van inkoop. Een klein deel van die besparing op de inkoopkosten wordt vervolgens besteed aan onder andere meer veiligheid op straat.
Lokale economie
Ruim 100 ondernemers namen deel aan een onderzoek in juni van dit jaar. De conclusie is dat het voordeel van de inkoopsamenwerking in de drie kernen samen oploopt tot circa 450.000 euro per jaar. Financieel voordeel is niet het enige argument voor de inkoopsamenwerking. Het Groninger Inkoop Platform wil zich richten op leveranciers uit de regio. Dat was voor de ondernemers-organisaties een belangrijk punt: het project moet immers leiden tot versterken van de lokale economie.
Verpaupering en leegstand
Het initiatief is onderdeel van het experiment ‘Nieuwe juridische en financiële instrumenten in de strijd tegen leegstand en verpaupering in de binnenstad.’ In overleg en samenwerking tussen gemeente Oldambt, binnenstadsondernemers en deskundigen – gezocht naar een oplossing voor de toenemende leegstand en verpaupering om daarmee een belangrijke stap te zetten naar een aantrekkelijker winkelcentrum. Het onderzoek naar de mogelijkheden tot gezamenlijke inkoop is gestart in samenwerking met de gemeente Oldambt. Bijdragen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie Groningen en de drie gemeenten maakten het onderzoek mogelijk.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.