Advertentie
financiën / Column

Niets te kiezen

Aanstaande woensdag bij de verkiezingen hebt u niets te kiezen voor de financiën van uw gemeente. Alle politieke partijen willen het gemeentefonds 10 procent korten, 1,7 miljard euro. Waar het de afgelopen weken leek alsof alle partijen het op alle punten met elkaar oneens waren, is deze eensgezindheid méér dan opmerkelijk.

04 juni 2010

Is er dan wetenschappelijke overeenstemming over dat bedrag? Vormen de politieke partijen stiekem een kartel? Is er een geheime deal tussen gemeenten en Rijk? Niks van dat alles. De achtergrond is dat het Centraal Planbureau (CPB) heeft georakeld dat een bezuiniging van 10 procent op het gemeentefonds, en 20 procent op het provinciefonds, het hoogst haalbare was.

 

Hogere kortingen zijn niet zinvol, omdat de gemeenten en provincies dan zouden moeten interen op hun reserves. En dat leidt niet tot een grotere daling van het emu-tekort - het totale bedrag dat de alle overheden samen jaarlijks meer uitgeven dan ze binnenkrijgen. Nu heeft het CPB wel verstand van de rijksfinanciën maar absoluut niet van de gemeente- of provinciefinanciën. Ter illustratie: de voorspelling van het CPB dat de decentrale overheden hun emu-tekort in 4 jaar halveren blijkt geen echte voorspelling te zijn, maar slechts een wens!

 

Waarom het planbureau 10 procent en 20 procent korting maximaal mogelijk vindt, en niet 7, of 14, of 24? Geen idee. Onderbouwd zijn de bedragen niet. Wellicht omdat tien en twintig mooi afgeronde getallen zijn, omdat mensen tien vingers en tien tenen hebben. Toch is dat standpunt van enkele planbureauambtenaren invloedrijker dan welk onderzoek ook. Discussie zinloos, verkiezingen zinloos, hamerstuk bij de formatie.

 

Wacht eens even, 1,7 miljard euro korting op het gemeentefonds, waar kennen we dat ook al weer van? Dat was ook het bedrag dat de commissie- Kalden voorstelde in één van de twintig rapporten van de brede heroverwegingen. Die rapporten zijn gebaseerd op informatie van het Centraal Planbureau. Nuttig voor de rijksfinanciën, niet voor de gemeentefinanciën. Die commissie voerde twee argumenten aan voor dit bedrag.

 

Ten eerste zouden de gemeenten bijna 1,7 miljard euro meer ontvangen aan belastingen en andere eigen inkomsten. Ten tweede: de duurste helft van de gemeenten, die per inwoner het meeste uitgeeft (rekening houdend met verschillen in sociale structuur, fysieke structuur en centrumfunctie), zou 1,7 miljard euro meer uitgeven dan de zuinigste helft van de gemeenten, die per inwoner het minste uitgeeft. Een beperking tot het niveau van de zuinigste helft zou dus 1,7 miljard euro besparen. Zo beweert althans de commissie, overigens zonder het onderzoek openbaar te maken.

 

Het lijkt erop dat de commissie-Kalden simpelweg het Centraal Planbureau heeft nagepraat dat 1,7 miljard euro de maximaal mogelijke korting vindt, en twee argumenten heeft gezocht om op dat bedrag uit te komen. Terwijl de volgorde moet zijn: eerst argumenten, dan conclusie.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ingrid wijngaarde
Misschien moeten gemeenten eens serieus gaan overwegen hun "assortiment" te verkleinen.
"Sorry mevrouw, we "verkopen"geen paspoorten meer en trouwen is ook uit. U kunt u in het echt laten verbinden door de notaris op de hoek. Uitkeringen zijn afgeschaft en wist u dat u bij hem ook aangifte kunt doen van geboorte en overlijden en dat hij het bedrijvenloket beheert voor milieuvergunningen?"
Het rijk bezuinigd door taken af te stoten naar de provincie en de provincie doet op haar beurt het doorgeefluik open, en geeft een bestuurlijke aanwijzing voor de "verplichte medebewindtaak" aan de gemeente. De bedrijven en de burgers staan vervolgens aan het loket te roepen dat er "slecht gewerkt, slecht gecommuniceerd en teveel verdiend wordt door luie ambtenaren.”
Geef CPB, rijk en provincie beleidsambtenaren een verplichte "maatschappelijke stage" van 6 maanden tot een jaar bij de gemeente, met een eigen inhoudelijk takenpakket;
Geef VNO NCW voorzitter een proefperiode als wethouder VROM in een gemeente als Delfzijl, of Sociale zaken en Welzijn in Amsterdam Zuid Oost en stuur hen allen dan weer terug naar hun eigen werkplek. Wedden dat ze daarna nooit meer smalend spreken over (gemeente)ambtenaren, die "een dikker bot verdienen als ze hun werk beter doen"?
Roekeloze bezuinigen omwille van politieke retoriek, zullen geen betere overheid creëren, want het takenpakket wordt eerder groter, dan kleiner. In elk geval daar waar de burger ECHT in aanraking komt met de overheid - de gemeente. Een volgend kabinet zal alleen maar meer puin moeten ruimen. En bij de volgende verkiezingen ... meer retoriek, meer non-issues ... en inderdaad, niets te kiezen ...
Advertentie