Cash betalen paspoort moet mogelijk blijven
De Nationale Ombudsman vindt dat gemeenten burgers de mogelijkheid moeten blijven geven om contant te betalen voor bijvoorbeeld hun paspoort of rijbewijs.
Gemeenten moeten ook contant geld blijven accepteren voor bijvoorbeeld paspoorten en rijbewijzen. Dat oordeelt de Nationale ombudsman na klachten over onder meer de gemeente Leiden waar burgers alleen nog maar via de pin kunnen betalen. Het gaat bijvoorbeeld om dak- en thuislozen en anderen die niet over een pinpas beschikken en rondkomen van weekgeld, mensen die in de schuldsanering zitten of ter voorkoming van schulden geen pinpas hebben.
Rood staan
De kwestie speelde eerder dit jaar ook al in Raalte. Daar werd een inwoonster met lege handen naar huis gestuurd omdat zij rood stond en het bedrag niet kon pinnen. Contant geld wordt aan de gemeentebalie geweigerd omdat Raalte per 1 januari alleen nog maar geldtransacties via de pinautomaat doet. een inwoonster van Raalte zich tot op het bot vernederd toen ze de ID-kaart van haar 11-jarige kind niet meekreeg. Naar eigen zeggen stond ze tijdelijk rood in verband met de werkloosheid van haar man en kon ze het bedrag alleen in cash voldoen.
Raadsbesluit
Het weigeren van cash geld bij de gemeentebalie van Raalte is een raadsbesluit geweest. Vanaf 1 januari van dit jaar is die regel ingegaan. Het is volgens de gemeente een bezuinigingsmaatregel waarmee op fte’s bespaard kan worden. Minder kashandelingen, aldus de gemeente. ‘Maar ook vanuit veiligheidsoogpunt is het besluit genomen om geen cash geld meer te accepteren,’ voegt de woordvoerder toe. Overigens zijn er volgens de gemeente Raalte wel degelijk uitzonderingen voor schrijnende gevallen.
Zelf bepalen
‘Organisaties mogen zelf weten hoe er afgerekend wordt,’ verklaarde een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) destijds, ‘dat geldt in principe dus ook voor gemeenten. Of een gemeente daadwerkelijk contant geld mag weigeren is een zaak van het Ministerie van Financiën. Die gaat over wettelijke betaalmiddelen.'
Voorkeur pin
De ombudsman zegt goede voorbeelden bij gemeenten te zien waarbij de gemeente wel een voorkeur heeft voor pinbetalingen, maar bijvoorbeeld bij één loket of bij één kantoor de mogelijkheid biedt om contant te betalen. ‘Op die manier zorgt een gemeente ervoor dat de overheid voor iedereen toegankelijk blijft,’ aldus de Nationale ombudsman.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik wil maar zeggen, pinbetaling is normaal, iedereen die wil kan dat, ook ouderen. Waarom zouden ouderen zichzelf discrmineren ("Ik kan dat niet...."). Uitsluitend moet rekening worden gehouden met mensen bij wie pinnen niet is toegestaan.