Advertentie
financiën / Nieuws

Montfoort: IJsselstein moet betalen voor de breuk

IJsselstein moet de rekening betalen voor het opzeggen van de ambtelijke samenwerking met Montfoort. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Montfoort in een brief aan het college van IJsselstein. Het zou gaan om enkele miljoenen euro’s.

03 januari 2018

IJsselstein moet de rekening betalen voor het opzeggen van de ambtelijke samenwerking met Montfoort. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Montfoort in een brief aan het college van IJsselstein. Het zou gaan om enkele miljoenen euro’s, zo meldt het AD

Terugdraaien
Het exacte bedrag is niet bekend, maar volgens de gemeente Montfoort zou het terugdraaien van alle processen die sinds 2014 in gang zijn gezet, inclusief de verhuizing van de Montfoortse ambtenaren naar IJsselstein en juridische kosten, miljoenen euro’s bedragen. Dit geld wil Montfoort terugzien van IJsselstein.

Tekorten

De raad van IJsselstein maakte op 21 december een einde aan de ambtelijke samenwerking met Montfoort. Het initiatief om de ambtelijke fusie met Montfoort te beëindigen kwam uit de raad. Het was geen verrassing. Sinds 2014 zijn IJsselstein en Montfoort ambtelijk gefuseerd. Vanaf begin af aan verliep die ambtelijke samenwerking moeizaam en leidde tot forse tekorten. In 2017 zijn er al twee colleges over gevallen. De samenvoeging van de ambtelijke diensten liep alles behalve voorspoedig. Taken waren onduidelijk en ambtenaren raakten overspannen. Het tekort liep op tot ruim anderhalf miljoen euro. De ambtenaren van Montfoort voelden nog te weinig binding met de eigen gemeente.

Defusieplan

Een raadsmeerderheid in IJsselstein wilde niet langer ‘doormodderen’ en besloot dat de stekker uit de ambtelijke samenwerking moest. Momenteel wordt gewerkt aan een defusieplan, dat later in beide gemeenteraden behandeld zal worden. Het college van Montfoort liet direct al weten dat het de keuze van IJsselstein eenzijdig en onverantwoord vond. Montfoort vindt dat de gevolgen - ook financieel - daarom voor rekening en risico van IJsselstein zijn en wint daarvoor juridisch advies in.

Opvattingen

In de brief die het college van Montfoort heeft gestuurd aan IJsselstein stelt de gemeente dat IJsselstein geen rekening heeft gehouden met de belangen en opvattingen van samenwerkingspartner Montfoort. De samenwerking moet formeel op 1 januari 2020 eindigen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
En nu maar hopen in Montfoort dat deze ontbinding in juridisch opzicht waterdicht is geregeld. Anders kan deze gemeente (en dus haar burgers) nog 'een zware pijp' roken.

IJsselstein zal haar juridisch voorwerk (waarschijnlijk) al hebben gedaan. Zo niet dan gaan de burgers in beide gemeenten de rekening betalen.
Johan Berkenhout / Hr
Beste Norman, het idee dat er een bepaalde grootte moet zijn van een gemeente is allang verlaten: verschillende opdrachten vereisen verschillende volumes. Blijkens uw reactie heeft u niet veel kennis van de gemeentelijke rechtspositie. Ontslaan vanwege een mening is namelijk niet echt een optie. Ik verbaas me over uw vertrouwen in de ministeriële medewerkers: waarom zouden juist zij kennis van conflictbemiddeling en gemeentelijke organisaties hebben?. Dat u links stemt neem ik voor kennisgeving aan: ik zou niet weten waarom dat belangrijk is.
Advertentie