Advertentie
financiën / Nieuws

Ministeries mogen hooguit 10 procent inhuren

De Tweede Kamer legt de inhuur van externe medewerkers bij ministeries aan banden. Het parlement stemde donderdag in met een voorstel van de SP voor een afdwingbare norm van 10 procent van het totale personeelsbudget.

21 mei 2010
Dure adviseurs
Het kabinet moet dat gaan regelen. SP-fractievoorzitter Emile Roemer stelde eerder op de dag in het debat over de prestaties van het kabinet in 2009 dat de ministeries gezamenlijk vorig jaar tegen de afspraak in toch weer meer geld hebben uitgegeven aan vaak dure adviseurs, interim-managers en andere externe krachten.

Gemeenten en provincies
'Het is gewoon luiheid', constateerde Roemer. 'In tijden van crisis moeten we snijden waar het vet zit. En dat vet zit hier.' De SP wil het liefst ook een norm van 10 procent voor provincies en gemeenten.

 

Bezuiniging
Het voorstel dat nu met algemene stemmen is aangenomen, gaat alleen over ministeries. Volgens de SP leidt dat tot een bezuiniging van zo'n 400 miljoen euro. Sinds vorig jaar mag de rijksoverheid per jaar niet meer dan 13 procent van de totale personeelskosten aan externen uitgeven. Grotere uitgaven voor externe inhuur moeten worden uitgelegd.

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. Dijkman
Excellent voorstel, een begin.
Nu inderdaad ook laten gelden voor lokale overheden.

Goed voorstel van de SP.
Jofel
Uitstekend! Ik ben benieuwd of de gemeente Eindhoven het bestuurlijk lef heeft om dit te volgen.

Zie dit bericht:
https://www.binnenlandsbestuur.nl/Home/all/kosten-externe-inhuur-eindhoven-rijzen-de-pan-uit.159714.lynkx
bosma
Het algemene beeld dat graag geschetst wordt is dat inhuur gelijk is aan dure inhuur. Wat is dure inhuur? Een adiveur die meer verdient dan de gemiddelde ambtenaar of meer dan hoogste ambtenaar bij een ministirie of gemeente? Of is een dure adviseur iemand die meer verdient dan hij opbrengt? Er is veel stemmingmakerij rond dit onderwerp. Een ding is in ieder geval duidelijk: er zit nog een flinke kloof tussen de salarissen in de markt (dat zijn die te dure adviseurs) en de overheid.
N. van Koll / ambtenaar
Als we allemaal eens terug gaan naar "de basis". Als we allemaal beseffen waar we mee bezig zijn.
Want ik krijg toch echt de indruk dat er velen invloed uit kunnen oefenen op een of andere manier op de organisatie van de overheid.
Ik krijg niet de indruk dat er iemand een goed overzicht van heeft. Laat staan dat er iemand goede invloed uit kan oefenen.
Marcel Vermeer / Goedbetaalde externe MinBuZa
Idiote actie natuurlijk. Gaat in de praktijk nooit werken; de ambtenaren zijn simpelweg niet in staat het werk uit te voeren wat nu op hen afkomt door externen weg te sturen. Zodra de druk erop komt te staan valt iedereen om.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Van Koll
Ik ben het met u eens.

@Marcel Vermeer
Als veel ambtenaren inderdaad te weinig competenties en/of tijd hebben, zoals u (misschien terecht) suggereert, dan is het juist nuttig als dat zichtbaar wordt. Nu wordt het probleem verhuld d.m.v. inhuur van externen, maar dat is een lapmiddel (symptoombestrijding).

Ik vind het dus geen "idiote actie". Wel vraag ik me af of deze actie in de praktijk consequent doorgevoerd gaat worden, of dat men, wanneer het pijnlijk zichtbaar wordt, slapjes gaat terugvallen in de oude vorm van symptoombestrijding in plaats van door te pakken en het ambtelijke apparaat te hervormen.
Advertentie