Advertentie
financiën / Nieuws

Ministerie verdedigt aanbesteding koffieautomaat

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt dat de provincie Noord-Holland bij de aanbesteding van koffieautomaten niet in strijd met Europese regelgeving heeft gehandeld. De Europese Commissie daagt Nederland voor het Europese Hof vanwege deze aanbesteding. De provincie vroeg bij de aanbesteding om specifieke keurmerken voor biologische of fairtrade-koffie. Dat is volgens de Commissie niet toegestaan, omdat fabrikanten zonder deze keurmerken zo geen eerlijke kans kregen.

07 mei 2010

Verweer
De Europese Commissie stelde de Nederlandse regering hierom al op 14 mei 2009 in gebreke. In een brief aan de Europese Commissie van 14 augustus 2009, die nu deels openbaar is geworden, zegt de minister dat de provincie Noord-Holland naar haar oordeel niet in strijd met de aanbestedingsregels heeft gehandeld. Nederland zal in de Hofprocedure dan ook verweer voeren tegen het standpunt van de Europese Commissie.


Niet bindend
Volgens het ministerie heeft de provincie het keurmerk Max Havelaar niet bindend voorgeschreven en stond de aanbesteding dus ook open voor andere keurmerken. De uitgangspunten van het keurmerk Max Havelaar zijn vrij te raadplegen en onder leveranciers van koffie en thee algemeen bekend, aldus het ministerie. Verder staat in de brief dat de door de provincie gehanteerde voorwaarde voor duurzaam inkopen en maatschappelijk verantwoord ondernemen geen selectiecriterium is, maar een bijzondere uitvoerings- of inschrijfvoorwaarde. En dat is toegestaan. En zelfs als de voorwaarde als selectiecriterium zou moeten worden aangemerkt is de gestelde voorwaarde aanbestedingsrechtelijk geoorloofd, aldus het ministerie.

Ingrediënten
Tot slot vindt het ministerie dat de provincie ook niet de regels voor de gunningcriteria heeft overtreden. Het staat een aanbestedende dienst, in dit geval de provincie Noord-Holland, vrij om te kiezen voor een product dat “wegens bepaalde kwalitatieve kenmerken niet in absolute zin het goedkoopste product is”. Daaruit volgt dat de provincie de aanbieding van ingrediënten met het EKO- en/of Max Havelaar-keurmerk of gelijkwaardige ingrediënten hoger mocht waarderen dan producten die daar niet aan voldeden.

Mosterd
De provincie Noord-Holland laat de woordvoering over deze zaak aan het ministerie over. Wel laat men weten dat de huidige koffieautomaten na de bewuste aanbesteding al sinds 1 januari 2009 in gebruik zijn. Uit deze automaten van Maas International stroomt fairtrade-koffie. De rechtszaak kan wel eens mosterd na de maaltijd blijken te zijn, want het contract loopt op 31 december 2010 af.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Europees aanbesteden was bedoeld om eerlijke concurrentie te bevorderen en corruptie tegen te gaan. Maar in dit geval lijkt het als gevolg van aanbestedingsregels niet meer toegestaan om goed kenbare kwaliteitseisen aan producten te stellen. Biologische en fairtrade-keurmerken zijn er toch al een jaar of tien, vijftien? En Europa wil toch duurzaam zijn? Als dit de manier is om Europa dichter bij de burger te brengen, doe mij dan even een lekker bakkie koffie... Trouwens, iedere leverancier die tegen zulke kwaliteitseisen te hoop loopt (was het in dit geval Douwe Egberts?) geeft zichzelf een brevet van onvermogen.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Nuchter gezien te idioot voor worden dat in deze zogenaamde crisistijd, een provinciaal bestuur, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Europese Commissie en de rechter tonnen aan correspondentiekosten en personele inzet verspillen voor de aanschaf van een paar koffiezetapparaatjes.
W.Wilkens
En maar praten over Europa en of de decentrale overheden er al klaar voor zijn!
Ik zou de gemeenten verplichten er nog een Dienstenloket bij te openen.
R. Roeske / Adviseur sociale zaken
Bla bla bla bla tot in het oneindige..... Ik begrijp steeds beter waarom we met duizenden ambtenaren minder kunnen. Wat een vierkante millimeter geneuzel is dit! Zoiets kan je aan hardwerkende mensen toch niet meer uitleggen.
Joke / infothecaris
De Rijksoverheid heeft als ambitie om in 2010 bij 100 procent van haar inkopen duurzaamheid mee te nemen; voor provincies en waterschappen is dit 50 procent, voor gemeenten 75 procent. Alle partijen streven naar 100 procent in 2015. Zo krijgt de markt van duurzame producten en diensten een stevige impuls. En geeft de overheid het goede voorbeeld. NL Milieu en Leefomgeving ondersteunt daarbij.
Zie de criteria voor duurzaam voor duurzaam inkopen van drankautomaten: http://www.senternovem.nl/mmfiles/Criteriadocument%20Drankautomaten%20v1.4_tcm24-298992.pdf
Kritikus / Geen Hagenees
Heerflijk toch, een Europese Commissie die een juridische procedure start tegen de Nederlandse staat omdat een lagere overheid de euvele moed heeft gehad voorwaarden te stellen bij de aanbesteding.

Een procedure die tienduizenden euro's kost aan ambtenarenuren. En dat in een tijd dat de crisis zelf landen tot het bankroet brengt.

Je wordt hier toch spontaan euroscepticus van.
Paul / projectleider
Het is ook geen klein bier. Het gaat om het principe hoe je duurzaam kan en mag aanbesteden als overheid, in Europa. Dan heb je het wel over miljarden en niet een paar koffie automaten.

Jezelf verschuilen achter een paar, nationalke kweurmerken is in tijden van economische crisis best verleidelijk...

Josta van der Wiele / coach/counselor
De Europese Commissie zou zich eens achter z'n oren moeten krabben. Is een keuze voor eerlijke en duurzame handel binnen de gegeven marktomstandigheden en regels dan niet een vorm van eerlijke concurrentie?
Als deze vraag niet direct met 'ja' wordt beantwoord, moet de Commissie eens gaan nadenken over de toekomst van de hele wereldhandel. Hoe ver denkt men nog te kunnen komen met het huidige concurrentie-denken? Concurrentie-denken is misschien functioneel in een wereld waar nog ruimte is voor groei (in traditionele zin). Maar in zo'n wereld leven wij allang niet meer. De grenzen van de traditionele groei zijn allang bereikt en zelfs ver overschreden. Hoeveel voetafdrukken laten wij in het westen ook alweer achter? We zitten ver boven de één. Concurrentie-denken zal moeten plaatsmaken voor een soort verdelings-denken, waarin onze groei niet meer gelijk staat aan materiële groei, maar aan emotionele en spirituele groei. Alleen dan zullen wij en onze planeet in staat zijn om te overleven.
Advertentie