Ministerie verdedigt aanbesteding koffieautomaat
Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt dat de provincie Noord-Holland bij de aanbesteding van koffieautomaten niet in strijd met Europese regelgeving heeft gehandeld. De Europese Commissie daagt Nederland voor het Europese Hof vanwege deze aanbesteding. De provincie vroeg bij de aanbesteding om specifieke keurmerken voor biologische of fairtrade-koffie. Dat is volgens de Commissie niet toegestaan, omdat fabrikanten zonder deze keurmerken zo geen eerlijke kans kregen.
Verweer
De Europese Commissie stelde de Nederlandse regering hierom al op 14 mei 2009 in gebreke. In een brief aan de Europese Commissie van 14 augustus 2009, die nu deels openbaar is geworden, zegt de minister dat de provincie Noord-Holland naar haar oordeel niet in strijd met de aanbestedingsregels heeft gehandeld. Nederland zal in de Hofprocedure dan ook verweer voeren tegen het standpunt van de Europese Commissie.
Niet bindend
Volgens het ministerie heeft de provincie het keurmerk Max Havelaar niet bindend voorgeschreven en stond de aanbesteding dus ook open voor andere keurmerken. De uitgangspunten van het keurmerk Max Havelaar zijn vrij te raadplegen en onder leveranciers van koffie en thee algemeen bekend, aldus het ministerie. Verder staat in de brief dat de door de provincie gehanteerde voorwaarde voor duurzaam inkopen en maatschappelijk verantwoord ondernemen geen selectiecriterium is, maar een bijzondere uitvoerings- of inschrijfvoorwaarde. En dat is toegestaan. En zelfs als de voorwaarde als selectiecriterium zou moeten worden aangemerkt is de gestelde voorwaarde aanbestedingsrechtelijk geoorloofd, aldus het ministerie.
Ingrediënten
Tot slot vindt het ministerie dat de provincie ook niet de regels voor de gunningcriteria heeft overtreden. Het staat een aanbestedende dienst, in dit geval de provincie Noord-Holland, vrij om te kiezen voor een product dat “wegens bepaalde kwalitatieve kenmerken niet in absolute zin het goedkoopste product is”. Daaruit volgt dat de provincie de aanbieding van ingrediënten met het EKO- en/of Max Havelaar-keurmerk of gelijkwaardige ingrediënten hoger mocht waarderen dan producten die daar niet aan voldeden.
Mosterd
De provincie Noord-Holland laat de woordvoering over deze zaak aan het ministerie over. Wel laat men weten dat de huidige koffieautomaten na de bewuste aanbesteding al sinds 1 januari 2009 in gebruik zijn. Uit deze automaten van Maas International stroomt fairtrade-koffie. De rechtszaak kan wel eens mosterd na de maaltijd blijken te zijn, want het contract loopt op 31 december 2010 af.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik zou de gemeenten verplichten er nog een Dienstenloket bij te openen.
Zie de criteria voor duurzaam voor duurzaam inkopen van drankautomaten: http://www.senternovem.nl/mmfiles/Criteriadocument%20Drankautomaten%20v1.4_tcm24-298992.pdf
Een procedure die tienduizenden euro's kost aan ambtenarenuren. En dat in een tijd dat de crisis zelf landen tot het bankroet brengt.
Je wordt hier toch spontaan euroscepticus van.
Jezelf verschuilen achter een paar, nationalke kweurmerken is in tijden van economische crisis best verleidelijk...
Als deze vraag niet direct met 'ja' wordt beantwoord, moet de Commissie eens gaan nadenken over de toekomst van de hele wereldhandel. Hoe ver denkt men nog te kunnen komen met het huidige concurrentie-denken? Concurrentie-denken is misschien functioneel in een wereld waar nog ruimte is voor groei (in traditionele zin). Maar in zo'n wereld leven wij allang niet meer. De grenzen van de traditionele groei zijn allang bereikt en zelfs ver overschreden. Hoeveel voetafdrukken laten wij in het westen ook alweer achter? We zitten ver boven de één. Concurrentie-denken zal moeten plaatsmaken voor een soort verdelings-denken, waarin onze groei niet meer gelijk staat aan materiële groei, maar aan emotionele en spirituele groei. Alleen dan zullen wij en onze planeet in staat zijn om te overleven.