Advertentie
financiën / Nieuws

Onsje minder is ook goed in Zoetermeer

Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer kiest voor wat minder ambities om de begroting rond te krijgen.

11 oktober 2019
financien---dun-spaarvarken-web--shutterstock-473274757.jpg

Zoetermeer heeft als de meeste andere Nederlandse gemeenten te maken met forse tekorten. Om toch een sluitende begroting te krijgen in 2020 kiest het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer er onder andere voor wat minder ambities. 

Dat blijkt uit de vorige week aangeboden programmabegroting. Daarin is een pakket aan bezuinigingsmaatregelen verwerkt. Één van de maatregelen om de kosten te drukken is wat minder ambitieus te zijn in het onderhoud van de openbare ruimte. Het aanvankelijke streven was dat 87 procent van de inwoners tevreden is met de openbare ruimte. Dat is percentage is neerwaarts bijgesteld: volgend jaar wil het college er genoegen mee nemen als 85 procent van de Zoetermeerders daar tevreden mee is. De lat wordt ook op sportief gebied wat lager gelegd. De streefwaarde van het aantal inwoners dat sport beoefent is bijgesteld van 78 naar 72 procent. Verder wil de gemeente gaan snijden in de overheadkosten: structureel moet dat jaarlijks twee ton goedkoper kunnen. De brandweer is een andere bezuinigingspost.

Het voorstel van het dagelijks bestuur van Zoetermeer is om structureel minder bij te dragen aan de nieuwbouw van de brandweerkazerne. ‘Ondanks een sluitende begroting voor 2020, is nu duidelijk dat de financiële situatie niet houdbaar is op langere termijn. Dit komt vooral doordat het rijk gemeenten onvoldoende geld geeft om hun taken uit te voeren’, aldus wethouder financiën Marc Rosier. In de Perspectiefnota 2021, die in juni volgend jaar verschijnt, worden aanvullende voorstellen gepresenteerd om ook de begrotingsjaren 2021 en verder van voldoende dekking te kunnen voorzien.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wally / Accountmanager
Ik zou toch graag willen dat er wat meer ambitieus gekeken was naar het woningaanbod in deze stad. Duizenden sociale huurwoningen worden tegen de grond geslagen om een oude wijk nieuw leven in te blazen. Ondertussen zijn het grootste gedeelte van deze (oud)inwoners met urgentie verhuisd naar Oosterheem. Tenminste degene die geluk hadden, de andere moesten uitwijken naar andere wijken of zelfs buiten de stad gaan wonen. Het word pas echt dramatisch als je bedenkt dat op de plek waar eerst zo'n 1000 sociale huurwoningen stonden nu slechts 100 terug komen. Overige woningen zijn koop of alweer opgekocht door corporaties om de vrije sector in te sturen. En met koop bedoel ik niet die riante starterswoningen waar Oosterheem ooit mee begon. Nee huizen die de gemiddelde Zoetermeerder nauwelijks kan ophoesten. Door de sloop is de urgentie lijst van de sociale woningbouw corporaties zodanig geëxplodeerd dat elke nieuwe woningzoeker van een koude kermis thuis komt. De trouwe Zoetermeerder die al heel zijn leven woont in deze ambitieuze stad word gedwongen uit te wijken naar een andere gemeente of genoegen nemen met een kamer bij familie/vrienden de komende jaren.



Dat deze grap een impact zou maken op, een al jaren bekend, woningtekort is wel duidelijk. Want ouders opgelet, als je kind op zijn 18e het huis uit wilt kan je hem het beste al op zijn 12e inschrijven. Want zo lang duurt het voordat je een woning toegewezen krijgt. Kopen is ook geen optie, want als alleenverdiener mag je in je handen knijpen als je iets groters dan een garagebox mag financieren en dan heb ik het niet eens over de liggende gelden die je tegenwoordig moet hebben om je eigen kosten koper te betalen. Maar inderdaad laten we vooral de focus leggen op sportgelegenheden, openbare ruimtes etc. Het vertrek van belastingbetalende inwoners heeft een wat lagere prioriteit dan voor veel mensen wenselijk zou zijn.
H. Wiersma / gepens.
Marc Rosier moet vooral eens in eigen keuken kijken en niet meer geld uitgeven dan er inkomt (kredietbewaking!). Zwarte Pieten is de gemakkelijkste weg om anderen de schuld te geven.
Advertentie