Middelburg eist miljoenen op bij Vlissingen: ‘Dat geld is van ons’
Middelburg wil met Zeeuwse gemeenten Binnenlandse Zaken een brief schrijven waarin ze hun deel van het regionaal vangnetoverschot claimen.
Middelburg wil, net als D66 in Veere, een deel van het overschot terug dat Vlissingen heeft opgebouwd als Zeeuwse centrumgemeente voor beschermd wonen, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang.
Lantaarnpalen
Het Middelburgse deel van het overschot van 31 miljoen bedraagt bijna 3,8 miljoen euro. Het kan volgens de Middelburgse wethouder Willemien Treurniet (CU) niet zo zijn dat Vlissingen het overschot van 31 miljoen vrij kan besteden aan bijvoorbeeld straatstenen of lantaarnpalen. ‘Daar is het niet voor bedoeld’, aldus Treurniet tijdens de raadscommissie Maatschappelijke Zaken. ‘Dat geld is van ons.’
Verdeelsleutel
Ze antwoordde dat op vragen van Wim Steketee van de Lokale Partij Middelburg. Die verwees op zijn beurt naar D66-vragen in de gemeente over de kwestie naar aanleiding van een bericht in Binnenlands Bestuur over een rapport van de artikel 12-inspecteur over de financiële situatie van Vlissingen. De inspecteur constateerde dat Vlissingen, na acht jaar onder curatele te hebben gestaan van de provincie, daar mogelijk eind volgend jaar van kan worden verlost. Dit zou dan mede mogelijk zijn door de inzet van het overschot van 31 miljoen euro. De inspecteur vindt namelijk dat Vlissingen dat bedrag mag houden, omdat de Zeeuwse gemeenten daarover geen verdeelsleutel hebben afgesproken en dat bij mogelijke overschrijding van de uitgaven het risico volledig bij centrumgemeente Vlissingen ligt.
Zeeuwse gemeenten
Voor D66 Veere was het aanleiding om het college van burgemeester en wethouders te vragen het Veerse deel van het overschot, een bedrag van 1,4 miljoen euro, op te eisen bij Vlissingen. Het Middelburgse raadslid Steketee wilde van wethouder Treurniet weten of zij ook de bijna 3,8 miljoen euro van het Middelburgse deel wil opeisen. ‘De functie van centrumgemeente houdt op, de Zeeuwse gemeenten gaan dit nu weer ieder afzonderlijk doen. Het Vlissingse overschot kan nog deels worden gebruikt voor verplichtingen uit voorgaande jaren. Maar het kan niet zo zijn dat Vlissingen de rest naar eigen believen kan besteden. Daarom wil ik met de overige Zeeuwse gemeenten een brief schrijven aan de artikel 12-inspecteur dat wij ons deel terug willen hebben’, aldus Treurniet.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.