Advertentie
financiën / Nieuws

Ambtenaren kregen meeste salarisverhoging

Van alle beroepsgroepen kregen de ambtenaren vorig jaar de meeste loonsverhoging. De loonstijging is overigens voor vrijwel iedereen het hoogste in de afgelopen 6 jaar. Ambtenaren kregen het meeste omdat ze nog een inhaalslag maken na jarenlang een nullijn te hebben gehad.

26 juli 2017

Vrijwel alle werknemers in Nederland kregen te maken met de hoogste loonstijging in 6 jaar. In 2016 lagen de cao-lonen 1,8 procent hoger dan het jaar daarvoor. Ambtenaren kregen er het meeste bij van allemaal. Al heeft dat volgens het CBS met name te maken met een inhaalslag na de magere jaren van de nullijn.

Nieuwe gemeente-cao

Nog maar enkele weken geleden werd er voor de gemeenteambtenaren een nieuwe cao afgesproken. Daarin werd onder meer structurele loonstijging van 3,25 procent opgenomen. De vorige cao dateerde van januari 2016, toen een loonsverhoging van 3 procent werd afgesproken voor 2016 en 0,4 procent erbij van januari tot mei 2017. Na een aantal jaren van lage loonontwikkeling is de loonstijging bij de overheid sinds 2015 hoger dan bij de andere sectoren. (artikel gaat verder onder plaatje)

Afbeelding


Provincie-ambtenaren

Ook de ambtenaren bij de provincie gingen er dit jaar op vooruit. In mei van dit jaar werd in de nieuwe cao afgesproken dat het loon dit jaar stijgt met 2,0 procent, volgend jaar 1,3 procent. Daarnaast is er in september een eenmalige uitkering van 500 euro.  In 2016 kwam de cao-loonstijging bij de gehele overheid uit op 3,4 procent. Bij de particuliere bedrijven en gesubsidieerde sector bedroeg de toename in die periode respectievelijk 1,6 en 1,4 procent, een behoorlijk verschil.

Heffingskorting

Overigens berekende loonstrookverwerker ADP eerder al dat de meeste werknemers dit jaar iets meer salaris zullen krijgen, omdat ze profiteren van een hogere heffingskorting. Uitzonderingen zijn ambtenaren die meer dan modaal (2855 euro per maand) verdienen. Zij zullen iets minder loon op hun bankrekening zien. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen krijgen aan het einde van de maand 13 euro minder bijgeschreven. Reden voor de daling is de hogere pensioenpremie. De hogere heffingskortingen wegen daar niet tegenop.

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Dit soort geflatteerde uitslagen krijg je als er bij ambtenaren al langere tijd pensioenpremieverlagingen worden gebruikt voor reële loonsverbetering, dit tot grote ergernis en ten nadeel van de gepensioneerden en de dekkingspercentages van de pensioenfondsen. Pensioenpremies werden/worden de laatste jaren door dit Kabinet geheel ten onrechte gebruikt voor inkomenspolitiek en arbeidsmarktbeleid. Deze premieverlagingen vanuit het verleden moeten nu weer worden ingehaald en vormen derhalve een vertekent beeld in de CBS-cijfers. En ..... het CBS en de pers zonder enige toelichting maar doorgaan met onbetrouwbaar cijfermateriaal!
J Nieuwenhuis
Wat een misleidende kop en totaal niet juist. Ik mis de toelichting dat de overheid de verhoging grotendeels heeft betaald van de lagere inleg voor het pensioen van de Ambtenaren... Broekzak-vestzak dus. Dit kun je geen salarisverhoging noemen!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
BB had de kop van dit artikel ook "Inhaalslag voor ambtenaren" kunnen noemen maar in plaats daarvan kozen ze voor hun eigen doelgroep voor het stigmatiserende "Ambtenaren kregen de meeste loonsverhoging".
Cor Meijer (rijksambtenaar)
En de rijksambtenaren? Die passen niet in dit plaatje, ben ik bang!
Ronald
Binnenlands Bestuur, waarom die schreeuwende kop en de (noodgedwongen?) nuance pas in het artikel? Ik betrap BB wel vaker op dit soort berichtgeving. Hebben de schrijvers hiervan hun roots liggen in een andere schreeuwende landelijke krant?
Jos / Adviseur
Wat een kletsverhaal. Appels met peren vergelijken en er dan schreeuwende koppen boven zetten. Voor een eerlijke vergelijking had ook gekozen kunnen worden voor de loonontwikkeling over de laatste 7 jaar of een vergelijking van de hoogte van salarissen voor vergelijkbare functies. Dit is een staaltje goedkope journalistiek van de hoogste orde.

Vincent de Ruijter
Ik sluit me aan bij de anderen. Aangezien de rechtspositie van ambtenaren genormaliseerd gaat worden, zullen de lonen ook marktconform moeten worden. Scheelt toch snel een procent of 25.
Karel
Telegraafpuntnl
Jos Vink / jurist
Voor militairen gaat het bericht al helemaal niet op. Het laatste arbeidsvoorwaardenakkoord dateert van december 2011. Sindsdien heeft er geen enkele loonontwikkeling plaatsgevonden, behalve de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip in 2013 waardoor militairen 1,5% op hun salaris werden gekort. (Foutje, bedankt.) Voor het eerst in de historie mochten we in 2015 meegroeien met de (overige) Rijksambtenaren, welke groei iets later met een verhoogde pensioenpremie goeddeels weer ongedaan werd gemaakt.
Ron / adviseur
In tegenstelling tot wat de ambtenaren willen laten geloven, zijn zij met hun totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden inclusief beloning, beter af dan werknemers in het bedrijfsleven. Dat blijkt niet in de laatste plaats uit het feit dat er weinig ambtenaren overstappen naar het bedrijfsleven, maar dat er wel legio werknemers uit het bedrijfsleven pogingen doen om als ambtenaar aangesteld te worden.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is in praktijk vooral een gedeeltelijke inhaalslag. Kijk ook eens hoe de productiviteit is toegenomen bij de overheid. Formaties zijn sterk verkleind. Al die relevante feiten mis ik.

Bart / zzp bij overheid
Ongeloofwaardige titel. Een gedeeltelijke koopkrachtreparatie na jarenlang koopkrachtverlies, "de meeste salarisverhoging" noemen is manipulatie. Zulke titels verwacht je alleen in populistische kranten. Dit terwijl de werkdruk voor ambtenaren niet onder doet voor het bedrijfsleven. Mijn vriendengroep werkt voor geen goud voor overheid werken. Matige werkgever die slecht betaald. Ze laten zich liever inhuren door diezelfde overheid. dan is geld geen probleem.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
@ Broadcaster/Roland/Karel/e.a. Jullie hebben allemaal gelijk de kop boven het artikel (en een deel van het artikel zelf) is weer behoorlijk stigmatiserend en populistisch, misschien dat ik iets gemist heb de laatste tijd maar is het Binnenlands Bestuur soms door de Telegraaf groep overgenomen?
Buijs
Wat een ongenuanceerd artikel is dit weer. Moet het populistische negatieve imago van de ambtenaar weer worden opgepoetst? Degenen die denken dat die ambtenaren het allemaal zo makkelijk hebben, zou ik zeggen: ga het vooral proberen!
Hans de Bruyn
Leuk en aardig hoor. Maar de gepensioneerde ambtenaren merken daar in hun pensioen niets van!
Ella / Beleidsmedewerker
Volgens mij staat er in het bericht duidelijk dat het een inhaalslag is na de nullijn die we jaren hebben gehad. Ik snap niet zo goed waarom een aantal heren zich zo opwindt over diit artikel. Zo te zien zijn het gewoon de statistische cijfers van het CBS?
Jan
@Ella. Het gaat om die Telegraaf-achtige, insinuerende kop boven het artikel.
Advertentie