Meer rijksgeld via rechter
De gemeente Enschede overweegt via de rechter 6 miljoen euro meer uit het gemeentefonds te krijgen. Dat zei burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak. ‘Wij gaan voor een rechtvaardiger verdeling van de middelen uit het gemeentefonds om de vicieuze cirkel van te weinig geld en te veel armoede te doorbreken. En als er een kans van slagen is – en dat zou best eens kunnen – doen we dat niet alleen langs politieke maar ook langs juridische weg.’ Van Veldhuizen wil desnoods via de rechter proberen 6 miljoen euro aan niet ontvangen bijstandsgelden binnen te halen.
Eerder al ging de gemeente in beroep tegen de hoogte van de bijstandsbudgetten in 2013, 2014 en 2015. En op een ander front streed wethouder Elco Eerenberg (D66) voor de 'goede zaak': samen met enkele andere wethouders nam hij het initiatief voor een brandbrief aan het kabinet. Als verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes (VVD) niets met het beroep doet, is de gang naar de rechter de volgende stap.
Nadeelgemeente
Het gemeentefonds is de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeente Enschede. De laatste jaren heeft de Twentse gemeente structureel zo’n 100 miljoen euro nadeel ondervonden bij diverse herverdelingen, met name op het gebied van bijstandsgelden. De afgelopen drie jaar ontving Enschede naar eigen berekeningen 6 miljoen euro te weinig. Omdat de werkloosheid in de grensstad hoger is dan gemiddeld, hoort de gemeente volgens het college van burgemeester en wethouders een hogere rijksbijdrage te ontvangen. advocaat.
Finkers wijsheid: " Ook in Enske is altijd wat te doen, door ambtenaren en bestuurders die misbruiken de poen. "