Advertentie
financiën / Nieuws

Meer gemeenten ondersteunen Oekraïners

Meer gemeenten besluiten om vluchtelingen uit Oekraïne alvast leefgeld uit te keren, vooruitlopend op steun van het rijk.

ANP
03 april 2022
geld delen
Shutterstock

Steeds meer gemeenten willen niet wachten tot het rijk een regeling voor de ondersteuning van Oekraïners heeft afgekondigd. Nadat eerder grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Apeldoorn al aangaven dat ze de Oekraïners alvast een bedrag zouden uitkeren, sluiten andere gemeenten zich bij hen aan.

Financieel Adviseur

Gemeente Wijk bij Duurstede
Financieel Adviseur

Organisatieadviseur

Yacht
Organisatieadviseur

Prepaidkaart

Amersfoort is een van de gemeenten die nu ook leefgeld gaat geven. De Utrechtse plaats geeft de Oekraïense vluchtelingen een eenmalig bedrag van 150 euro. Dat geld staat op een prepaidkaart, waarmee de mensen kunnen betalen in winkels. Ook kunnen ze geld opnemen bij een automaat.

Zelfstandig

Ook gemeenten als Coevorden (Drenthe), Zundert (Noord-Brabant) en West Betuwe (Gelderland) hebben besloten om voorlopig leefgeld te betalen aan Oekraïense vluchtelingen. 'Zo kunnen zij zo snel mogelijk zo zelfstandig mogelijk leven in Nederland', verklaart West Betuwe de beslissing.

Basisbedrag

De leefgeldregeling van het rijk is waarschijnlijk over een paar weken klaar. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen een basisbedrag van bijna 60 euro per persoon per week krijgen. Het geld is bedoeld voor voeding, openbaar vervoer en andere persoonlijke uitgaven. Vluchtelingen die worden opgevangen door gastgezinnen krijgen daar bovenop een aanvulling, afhankelijk van het aantal mensen. Dit bedrag ligt tussen 75 en 125 euro per week. Zolang de regeling nog niet klaar is, hebben gemeenten de vrijheid om zelf alvast leefgeld aan de vluchtelingen te geven. 

Utrecht overweegt flexwoningen voor langdurige opvang in te zetten.

Huisvesting 

Ook de provincies spannen zich voor Oekraïense vluchtelingen in. Utrecht overweegt flexwoningen voor langdurige opvang in te zetten. 'De wens om dergelijke flexwoningen in te zetten is bestuurlijk wel uitgesproken. Deze plannen bevinden zich op dit moment echter nog in een oriënterende fase en zijn nog niet concreet', laat de Veiligheidsregio Utrecht weten. Daardoor is het nog niet bekend hoeveel Oekraïners Utrecht zo denkt te kunnen huisvesten, hoelang ze daar terecht kunnen en om welke locaties het gaat.

Drie jaar

Utrecht reageert op de plannen van de regio Rotterdam-Rijnmond en de gemeenten Lansingerland en Vlaardingen. Zij gaan zoeken naar plekken waar ooit misschien een nieuwbouwwijk kan verrijzen, maar waar nog geen bouwplannen voor zijn. Het idee is dat er voorlopig tijdelijke woningen voor Oekraïners kunnen worden neergezet. In eerste instantie zou het gaan om de opvang voor ruim duizend mensen voor zo'n drie jaar. Andere veiligheidsregio's hebben zulke plannen niet. (ANP) 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie