'Noordelijk mkb bezwijkt onder regeldruk'
Ondernemers in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe worden belemmerd door de regelgeving van de overheid.
Resultaten
Dat zijn de eerste conclusies uit onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen uitvoerde in opdracht van MKB Noord. De resultaten werden gisteren gepresenteerd tijdens de verkiezing van de MKB Vriendelijkste Gemeente. Over twee maanden volgt een rapport.
Steekproef
Dr. Gjalt de Jong van de faculteit Economie en Bedrijfskunde: ‘Aanleiding waren de aanhoudende klachten van ondernemers over administratieve lasten. Daarover was tot dusver weinig in kaart gebracht. We hebben een representatieve steekproef van 7500 bedrijven aangeschreven, van wie meer dan een derde reageerde: een indrukwekkende respons. Ze gaven zeer nauwkeurig antwoord op de vraag hoeveel tijd en geld ze jaarlijks kwijt waren aan informatievoorziening ten bate van wet- en regelgeving.’
Vijf procent van brp
De 2,4 miljard euro die daaruit rolde, zetten de onderzoekers af tegen het bruto regionaal product. Met medeneming van de aardgasbaten bleek dat 3,8 procent van het totaal te zijn, twee procentpunten hoger dan het nationaal gemiddelde. Wie de aardgasbaten niet meerekent – daaraan verdient maar een klein aantal bedrijven geld – komt uit op een kleine vijf procent.
Remmend effect
Die overdaad aan wet- en regelgeving werkt remmend op de groei van bedrijven, constateerden de onderzoekers. ‘Met name middelgrote bedrijven van tussen de vijf en dertig medewerkers – de motor van de noordelijke economie - hebben moeite om te begrijpen waaraan ze moeten voldoen. Grote bedrijven hebben ervaren mensen in dienst om alle wetswijzigingen bij te houden; kleintjes besteden het uit en hebben sowieso minder te maken met personeels- en arbo-wetten.’
Kenniscentrum
Voor deze middelgrote ondernemingen moet er een kenniscentrum komen, vinden universiteit en Kamer van Koophandel. ‘Een vraagbaak waar in één keer duidelijk wordt waaraan ze moeten voldoen.’ Ook willen zij in gesprek met gemeenten om hun rol bespreekbaar te maken. De Jong: ‘In zeker opzicht zijn gemeenten een doorgeefluik van nationale en Europese regels. Het calvinistische noorden is daar strikter in dan, zeg, Brabant. Maar gemeenten leggen ook zelf wet- en regelgeving op. Als ze zich daar nu eens twee jaar mee zouden inhouden, krijgen ondernemers de lucht om zich bestaande regels eigen te maken.’
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En dit onderwerp zal over 10, 20, 30 of 40 jaar nog steeds op de agenda staan.
Vraag: is de regelgeving inderdaad een groot drama?
Antwrd: ik zie geen protesten, geen politieke wil om dit te veranderen, er komt alleen meer regelgeving, steeds meer 'kennis' instituten, ambtenaren, etc.
Nee, het is juist andersom, ik denk dat het bestaan van regels de mensen maar ook bedrijven een gevoel van veiligheid en zekerheid geeft. Dit is een van de vormen sociale zekerheid die 'wij' hebben opgebouwd in dit land. Naar mate de omgeving complexer en bedreigender wordt, bestaat ook de behoefte om door middel van regels de zaak te regelen.
Dit is een mindset (zeg maar gedrag) waar problemen en bedreigingen worden 'opgelost' via regels, procedures, gebouwen en geld. Wij verstoppen ons erachter, zonder dat het probleem daadwerkelijk wordt opgelost.
Minder regels, NEE, de tendens (mindset) is juist: meer regels.