Advertentie
financiën / Nieuws

Meer financieel risico gemeenten bij hulp zelfstandigen

Het financieel risico voor gemeenten wordt groter vanaf volgend jaar vanwege de wijziging van het Besluit bijstand zelfstandigen (Bbz). Het is een van de tien belangrijkste consequenties die Divosa op een rij zet over de financiële steun die zelfstandigen van gemeenten kunnen ontvangen.

05 oktober 2019
ondernemer-shutterstock-793122742.jpg

Het financieel risico voor gemeenten wordt groter vanaf volgend jaar vanwege de wijzigingen van het Besluit bijstand zelfstandigen (Bbz). Het is een van de tien belangrijkste consequenties die Divosa op een rij zet over de financiële steun die zelfstandigen van gemeenten kunnen ontvangen.

Tijdelijke druk

Gemeenten moeten vanaf 1 januari eerst zelf de financiering uitkeren en het rijk betaalt dat geld een jaar na de verstrekking terug. ‘Als een gemeente grote bedragen verstrekt, kan deze voorfinanciering tijdelijk druk geven op de eigen middelen’, schrijft Divosa.

Steun en begeleiding

Gemeenten bieden in het kader van de Bbz financiële steun en begeleiding aan zelfstandigen die een bedrijf willen beginnen of door een moeilijke periode heen moeten. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld starterskrediet, een renteloze lening of een aanvulling op het inkomen ontvangen.

Via gemeentefonds

De kosten voor het onderzoek naar de levensvatbaarheid van ondernemingen zullen voortaan voor de gemeente zelf zijn en ‘de middelen zijn toegevoegd aan het gemeentefonds en worden via de algemene uitkering, op basis van de maatstaven, verdeeld over de gemeenten.’ De verwachte kosten moeten opgenomen worden in de begroting.

Meer of minder voor gemeente

75 procent van het verstrekte krediet moet aan het rijk terugbetaald worden, ‘ongeacht welk deel van de lening de debiteur terugbetaalt’. Als de een debiteur meer of minder terugbetaalt, ‘is dit een resultaat voor de gemeente’.

Op orde

Het is daarom ‘belangrijk dat gemeenten de uitvoering van het Bbz op orde hebben en aanvragen inhoudelijk goed beoordelen’. Ze moeten debiteuren goed in beeld hebben en het terug- en invorderingsbeleid aanpassen. Samenwerken kan uitkomst bieden. Hier is een checklist te vinden met de verplichtingen en mogelijkheden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie