EC: 100 miljard voor werktijdverkorting
Er moet vanuit Brussel 100 miljard euro aan leningen komen om de Europese lidstaten te ondersteunen met hun arbeidstijdverkorting in de corona-crisis. En daarbovenop nog eens 3 miljard voor extra medische noodhulp en uitrustingen. Dat stelt de Europese Commissie voor.
Er moet vanuit Brussel 100 miljard euro aan leningen komen om de Europese lidstaten te ondersteunen met hun arbeidstijdverkorting in de corona-crisis. En daarbovenop nog eens 3 miljard voor extra medische noodhulp en uitrustingen. Dat stelt de Europese Commissie voor.
Lidstaten moeten bovendien (tijdelijk) onbeperkt kunnen schuiven tussen structuurfondsen als ESF en EFRO – nu is dat beperkt tot maximaal 3 procent – en als ze dergelijke EU-subsidies aanvragen, is er niet langer co-financiering vereist.
Garanties
De 100 miljard moet bovenop de 2.770 miljard komen die de lidstaten en de EU naar schatting van de Europese Commissie al uitgaven aan de corona-crisis. De lidstaten moeten dan voor 25 miljard euro aan garanties geven. Volgens de Europese Commissie zorgt het plan ervoor dat mensen brood op de plank houden en dat bedrijven eenvoudig uren kunnen reduceren. Ook moeten zelfstandigen worden ondersteund.
Corona-testen
De geplande 3 miljard voor noodhulp moet deels ten goede komen aan uitrustingen, aan vluchtelingenkampen en aan het verplaatsen van medische teams naar de hardst geraakte gebieden en Daarnaast moet er geld naar het opschalen van corona-testen van burgers.
De Europese Commissie hoopt dat de co-wetgevers, Europees Parlement en Raad snel kunnen handelen. Het Comité van de Regio´s zegt dat het klaar staat om akkoord te gaan met het voorstel.
Lokaal bestuur
Voorzitter Apostolis Tzitzkostas vindt wel dat de regio´s de sleutel moeten houden bij de implementatie: alleen met de directe ervaring van lokaal bestuurders kunnen EU-investeringen het beste aansluiten bij de noden van de burgers en bedrijven, vindt hij.
Dan moeten de lidstaten voor 25 miljard aan garanties geven. Ja, ja, die garanties zijn nul, komma, nul waard als die door landen als Italië wordt gegeven.
Er worden allemaal restricties opgeheven of verruimd, die bedoeld waren, om de begrotingen binnen EU, binnen bepaalde perken te houden.
Over die verruiming zijn nu natuurlijke alle landen het wel over eens, onder druk van de Corona crisis, maar als dat weer terug moet naar voorheen, niet. Dan staan de noordelijke landen in een minderheid ineens. Een crisis als dit wordt altijd misbruikt. De lossere teugels blijven. De flappenkast staat in het Noorden.
Waar gaan die garanties van 25 miljard verzilverd worden? Bijna zeker bij de noordelijke EU landen. NL heeft diepe zakken volgens kabinet (door decennia afknijpen van publieke sector) en daar maakt ECB vast en zeker gebruik van onder de noemer solidariteit. In de praktijk, eeuwige solidariteit van Noord naar Zuid.
Het is goed riemen snijden van andermans leer als je weet dat je land de eeuwige ontvanger is en dat ook met de grootste vanzelfsprekend claimt. Dat geldt nu ook voor BE met enorme staatsschuld en onmogelijk bestuur systeem. 5 parlementen in een land van 11 miljoen inwoners.
Italia is too big to fall. Dat weten de elite daar en kunnen dat uitbuiten. Dat land houdt altijd heel ondiepe zakken, die zelfs verdwijnen zodra er een aardbeving komt, of een brug instort, of nu met Corona. De burgers daar zijn door de verkondigers van het Euro en EU evangelie zo gehersenspoeld, dat het financiële infuus van de noordelijke landen continue paraat moet staan voor het Zuiden.