Militair duldt meeste risico’s bij pensioenopbouw
ABP-deelnemers met een lager inkomen willen minder risico nemen dan deelnemers met een hoger inkomen.
Van ruim twee op de drie ABP-deelnemers mag het maandelijkse pensioen straks meebewegen met de economie en de opbrengsten van de beleggingen. Hoe ouder de deelnemers van het ambtenarenpensioenfonds ABP echter zijn, hoe minder risico ze willen lopen bij de opbouw van hun financiële oudedagsvoorziening.
Gepensioneerden
Dat blijkt uit een onderzoek van het ABP onder ruim 460.000 deelnemers naar hun risicobereidheid. Dat deed het grootste pensioenfonds bij verschillende groepen deelnemers in verschillende leeftijdscategorieën: actieve deelnemers, gepensioneerden, ex-deelnemers en arbeidsongeschikten. Van de benaderde personen vulde 7 procent de vragenlijst in.
Beleggingsbeleid
Met het risicopreferentie-onderzoek brengt het ABP in beeld hoeveel risico deelnemers willen en kunnen nemen met hun pensioen. Willen zij een stabieler, maar (gemiddeld) lager pensioen? Of hebben zij liever een pensioen dat meer meebeweegt met de economie en de opbrengsten van de pensioenbeleggingen, maar (gemiddeld) hoger is? Er werd onder andere gevraagd hoeveel risico deelnemers en gepensioneerden bereid zijn te nemen en in hoeverre de mogelijkheid er is eventuele tegenvallers te kunnen opvangen. Het ABP gebruikt het onderzoek om haar beleggingsbeleid vorm te geven.
Offensief
Uit het onderzoek blijkt dat hoe ouder mensen worden, hoe minder risico ze willen nemen. Deelnemers met een lager inkomen willen minder risico nemen dan deelnemers met een hoger inkomen. Duidelijk is ook geworden dat mannen meer risico willen nemen dan vrouwen. De groep die het meeste risico wil nemen zijn militairen. Van alle burgers kiezen defensieambtenaren voor een duidelijk offensiever beleggingsbeleid. Met meer risico kan het over langere tijd vaak meer pensioen worden opgebouwd. Met minder risico heeft iemand meer zekerheid, maar over langere tijd vaak ook minder pensioen.
Tegenvallers
De meeste deelnemers hebben aangegeven hun uitgaven te verlagen als het nodig is. Of ze vangen de tegenvaller op met andere inkomsten of vermogen. Deelnemers die meer risico willen nemen, geven vaker aan dat ze een tegenvaller van 10 procent wel op kunnen vangen. Een kwart van de gepensioneerde ambtenaren zegt geen tegenvaller van 10 procent te kunnen opvangen. Bij actieve deelnemers is dat 17 procent.
Van de meeste ABP-deelnemers (68 procent) mag de het maandelijkse pensioen straks meebewegen met de economie en de opbrengsten van de beleggingen. 14 procent wil dat niet en 18 procent geeft aan dat niet te weten.
Akkoord
Sociale partners uit de overheids- en onderwijssectoren zijn overigens deze week akkoord gegaan met de afspraken voor de nieuwe ABP-pensioenregeling per 2027 en de wijze waarop de huidige pensioenregeling wordt omgezet naar de nieuwe regeling. Nu is het aan het ABP-bestuur om tot aanvullende keuzes te komen, onder andere over de financiële opzet van het fonds. Vervolgens zal ook het verantwoordingsorgaan van ABP gevraagd worden een advies uit te brengen ten aanzien van de wijze waarop de huidige pensioenregeling wordt omgezet naar de nieuwe pensioenregeling.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.