Maartjes
Het zijn roerige tijden met bezuinigingen op de kunst- en cultuursector, kortingen op de al maar stijgende budgetten voor de gezondheidszorg en een sanering op het gemeentelijk re-integratiebudget.
Het laatste werd met veel aplomb afgewezen door 87 procent van de VNG-leden. Het kabinet wil langzaam terug van 100 duizend werknemers in sw-bedrijven naar 30 duizend.
De protesten tegen bezuinigingen gaan altijd onder het mom van ‘de meest kwetsbaren worden de dupe’. Ook in de Kamer kwam de mantra van de ‘meest kwetsbaren’ volop voorbij.
Job Cohen kwam aanzetten met Maartje, moeder van drie kleine kinderen. Getrouwd. Maartje is dé speld in de hooiberg, maar Cohen wil Maartje desalniettemin tot symbool maken. Maartje heeft een ziekte waardoor ze doof en blind wordt. Met haar Wajong-uitkering werkt ze bij het Doofblinden Netwerk. En dan komt de mantra: ze kan haar Wajong-uitkering verliezen, haar persoonsgebonden budget (pgb) wordt afgepakt, het netwerk waar ze werkt dreigt subsidie te verliezen, de kinderopvang wordt onbetaalbaar doordat de eigen bijdrage omhoog gaat, etc.
Cohen vergat erbij te vermelden dat het kabinet ook nog gaat snijden in alle regels voor de ruimtelijke ordening. En zo zal Maartje onvermijdelijk een bedrijvenpark in haar achtertuin krijgen en natuurlijk een snelweg in haar voortuin. Arme Maartje.
Het was dus kommer en kwel alom. Nee, dan kun je maar beter 60 miljoen euro per dag betalen aan de staatsschuld. Als je die staatsschuld aflost, wat zou je dan met 365 x 60 miljoen euro op jaarbasis doen? Ondertussen zei het VNG-congres ‘nee’ tegen het ‘werkdeel’ in het bestuursakkoord met een bezuiniging van 1,8 miljard. Vooral het samenvoegen van de regelingen voor de bijstand, de Wajong en de sociale werkvoorziening, is een onmogelijke financiële opgave volgens de gemeenten.
Deze week nam Binnenlands Bestuur een kijkje in Heerlen, waar sw-bedrijf Licom de grootste werkgever van de stad is (zie vanaf pagina 8). In die regio staan er ook nog eens duizend mensen op de wachtlijst! Het doet denken aan oude Sovjettijden. Gemeenten zijn ook mordicus tegen de halvering van het re-integratiebudget. Maar sinds jaar en de dag is niet bewezen wat al dat re-integratiegeld nu feitelijk aan werk heeft opgeleverd. Bezuinigen mag van gemeenten alleen héél voorzichtig, want anders zouden al die Maartjes de dupe worden. Alsof er honderdduizenden Maartjes in Nederland rondlopen.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.