Leek voelt zich op kosten gejaagd door Woz-bemiddelingsbureaus
Wethouder Ben Plandsoen van de gemeente Leek hoopt dat mensen die bezwaar willen maken tegen de Woz-waarde, dat rechtsreeks bij de gemeente doen.
De gemeente Leek voelt zich onnodig op kosten gejaagd door de vele bemiddelingsbureaus die namens inwoners bezwaar aantekenen tegen de hoogte van de Woz-waarde. Wethouder van financiën Ben Plandsoen roept mensen op zich rechtsreeks bij de gemeente melden als de ozb te hoog vinden.
Kans op succes niet groter
Uit cijfers blijkt dat volgens hem dat de kans op succes zeker niet groter wordt als mensen een Woz-bureau inschakelen. ‘De gemeentelijke taxateur is net zo onafhankelijk als elke andere waarde expert. Het aantal zaken dat door een bureau wordt gewonnen ligt zelfs iets lager’.
Professionele ondersteuning: 235 euro
Op 9400 aanslagen behandelde Leek vorig jaar 120 bezwaarschriften, waarvan er 30 door een bemiddelingsbureau werden ingediend. Vijf van deze zaken leidden tot een verlaging van de Woz-waarde. Deze bureaus werken op no cure no pay basis en dienen geen rekening in bij de bewoner namens wie ze bezwaar maken. Per gewonnen zaak krijgen ze minimaal 235 euro van de gemeente, wegens ‘kosten voor professionele ondersteuning’.
Gratis bestaat niet
Toch kosten de bureaus de klanten wel degelijk geld: ‘Gratis bestaat niet, dat geld komt uit de gemeentekas en is dus indirect opgebracht door de inwoners. Verder levert de inzet van een bureau veel bureaucratie op voor de gemeente: Plandsoen spreekt van ‘een bult werk, dat volledig overbodig is’. 'Een telefoontje naar de gemeente en we sturen een beëdigd taxateur. Dat gaat veel sneller en kost ons en dus de burger niets extra’s’.
Zakgeld voor de sportclub
Wat de wethouder vooral stoort is de advertentiecampagnes waarin de bureaus klanten werven met allerlei afgeleide voordeeltjes. ‘Als een sportvereniging een bepaald aantal leden aanbrengt als klant, krijgen ze een mooi zakcentje, dat soort praktijken. Je lokt dus ook bezwaar uit van mensen die dat anders niet zouden doen. Want wie laat nu een extra centje voor de sportclub liggen, ik begrijp dat wel.'
Koppelverkoop
Maar ook hier geld weer: ‘Die subsidie wordt door inwoners betaald. Zij het op een heel omslachtige en weinig democratische manier.' De wethouder heeft geen klacht ingediend bij de reclame code commissie, maar vraagt zich wel af of dit wel mag in Nederland: ‘Dit riekt naar koppelverkoop op kosten van de gemeente’.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit soort bureautjes doet voorkomen alsof men zeer begaan is met de huizenbezitters.
Zij hebben echter maar één doel: Graaien, graaien en graaien.
Dezelfde categorie klaplopers als de WOB verzoekers zonder direct belang.
Stelletje parasieten zijn het, ze vullen hun zakken en komen er mee weg.
Om misselijk van te worden!
En dit een jaar na een door de gemeente afgewezen bezwaar wat ik in eigen beheer had gedaan.