Woonlasten in 35 grootste gemeenten iets gestegen
Gemiddeld is er een lichte stijging, maar na correctie van inflatie is er eigenlijk sprake van daling. Het gaat om ozb, rioolheffing en reinigingsheffing.
De woonlasten in de 35 grootste gemeenten van Nederland stijgen dit jaar, maar blijven onder het niveau van de inflatie. Die bedraagt dit jaar 2,75 procent, terwijl de woonlasten zoals de rioolheffing en onroerendezaakbelasting (ozb) slechts met 2 procent stijgen.
Gecorrigeerd voor inflatie is er dus sprake van een daling, stelt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), een afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 2002 en 2010 stegen de woonlasten vrijwel elk jaar juist harder dan de inflatie.
Zaanstad hoogste woonlasten
Uit de inventarisatie van de onderzoekers blijkt dat van de 35 gemeenten Zaanstad de hoogste woonlasten heeft (785 euro) en Alkmaar de laagste met 545 euro per huishouden. In Den Bosch daalden de woonlasten het sterkst met 4,3 procent, terwijl ze in Deventer juist het meest toenamen (10 procent) voor meerpersoonshuishoudens. Dat laatste komt doordat er sinds dit jaar in de Overijsselse stad per containerleging wordt betaald voor de afvalverwerking.
Gemiddeld 673 euro
Ook in Amersfoort, Haarlem en Sittard-Geleen stijgen de kosten flink. Naast Den Bosch dalen de kosten ook in Amsterdam, Leeuwarden en Tilburg. Gemiddeld betaalt de eigenaar van een huishouden waarin meerdere mensen wonen, dit jaar zo'n 673 euro aan woonlasten. Dat is 13 euro meer dan in 2012. De ozb stijgt met 2,2 procent, de rioolheffing met 2,7 procent en de reinigingsheffing met 1,5 procent.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.