Advertentie
financiën / Column

Lege portemonnee

Vlak voordat het kabinet viel, hebben vier op positiepartijen in de Tweede Kamer hun plannen ontvouwd voor de bezuinigingen die in het Catshuis werden voorbereid. Die plannen hebben ze netjes laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. 

11 mei 2012

En zo hoort dat. Niet alleen de regering moet verantwoording afleggen aan de kiezers over haar keuzes, ook de oppositiepartijen moeten dat doen over hun keuzes. Dat verhindert dat de oppositiepartijen vanaf de zijkant alleen maar roepen dat zij het anders, beter zouden hebben gedaan, maar niet zeggen hoe. Dus geen ‘ik weet het wel beter maar zeg het lekker niet.’ Laat maar eens zien dan!

Voor de meeste lezers van Binnenlands Bestuur zijn de gevolgen voor de financiën van de gemeenten en provincies van groot belang. Daarom heb ik dat eens goed uitgezocht. Alle politieke partijen blijken daar ongeveer hetzelfde over te denken. Ze willen vasthouden aan de afspraak dat het gemeente- en provinciefonds meegroeien en meekrimpen met de uitgaven van het Rijk, ‘trap op, trap af’. En omdat het Rijk de komende jaren nauwelijks bezuinigt maar vooral de belastingen verhoogt, hoeven de gemeenten en provincies evenmin te vrezen voor een forse teruggang.

De meeste politieke partijen komen uit op een korting op de twee fondsen van ongeveer 100 miljoen euro per jaar. Die korting is te overzien. En de grote eenstemmigheid daarover bij de politieke partijen geeft een hoop zekerheid aan de gemeenten en provincies.

Maar er is één politieke partij die de gemeenten en provincies veel forser wil korten: D66. Die wil af van de afspraak over ‘trap op, trap af.’ D66 wil namelijk dat de gemeenten en provincies vijf keer zo veel bezuinigen als het Rijk. De partij stelt voor om de gemeenten en provincies met maar liefst vijfhonderd miljoen euro per jaar te korten.

Als u een D66’er de komende tijd verontwaardigd ziet doen over kortere openingstijden van de bibliotheek, bedenk dan: als het aan hem lag, ging de bibliotheek helemaal dicht. Als u de komende tijd een D66’er hoort opkomen voor een oudere of gehandicapte die meer thuiszorg nodig heeft, bedenk dan dat hij dat doet met het geld dat de ándere politieke partijen aan de gemeenten willen geven.

Als u een D66’er ziet protesteren tegen de stijging van de onroerendezaakbelasting, de hondenbelasting of de toeristenbelasting in uw gemeente, bedenk dan: als het aan hem lag, gingen de belastingen nog veel meer omhoog. Als u D66 hoort pleiten voor een gekozen burgemeester, bedenk dan dat D66 hem een lege portemonnee wil meegeven.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Hoera! Hulde voor dit artikel. Eindelijk iemand die door heeft dat ambtenaren vooral niet op die geborneerde windbuilen van D66 moeten stemmen. Dat is de partij die wel miljarden wil uitgeven aan Europa maar in eigen land alleen maar afbraak propageert.
Advertentie