Advertentie
financiën / Nieuws

Lagere WOZ-waarde: blij met dode mus

Huiseigenaren die bezwaar aantekenen tegen de WOZ-taxatie door hun gemeente, zijn sinds kort een stuk kansrijker. Door een recente uitspraak van de Hoge Raad moeten gemeenten iedere verlaging van de WOZ-waarde doorberekenen in de onroerendezaakbelasting (OZB).

26 oktober 2010

Fierensmarge
Tot nu toe waren ze daartoe niet verplicht als de verlaging binnen een toegestane marge bleef, de Fierensmarge genaamd. Volgens de Hoge Raad is dat in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Griffierecht
De Vereniging Eigen Huis vindt het begrijpelijk dat de Fierensmarge is losgelaten, maar denkt dat woningbezitters er uiteindelijk niks mee opschieten. ‘De Fierensmarge is ingesteld met de bedoeling beroep en bezwaar in te perken bij relatief kleine waardeverschillen. De redenering van de Hoge Raad is correct en zuiver. Maar wij zijn bang dat gemeenten nu nieuwe middelen zoeken om een golf aan beroep- en bezwaarschriften te voorkomen. Bijvoorbeeld door een verhoging van het griffierecht, zoals al is aangekondigd in het regeerakkoord. Dan is het onduidelijk of we er iets mee opschieten.’

Kostenverhoging
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt te gaan overleggen met de wetgever over de kostenverhoging als gevolg van meer beroep en bezwaar en over vraag of de doelstellingen van de wet op andere wijze kunnen worden bereikt. Een woordvoerder van de VNG zegt in het Nederlands Dagblad dat de extra werkdruk bij gemeenten uiteindelijk wordt doorberekend aan de belastingbetaler.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roy Koenders / Teamleider Belastingen Beuningen
Tekst artikel:

"Maar wij zijn bang dat gemeenten nu nieuwe middelen zoeken om een golf aan beroep- en bezwaarschriften te voorkomen. Bijvoorbeeld door een verhoging van het griffierecht, zoals al is aangekondigd in het regeerakkoord."

In bovenstaande tekst wordt gesuggereerd dat gemeenten griffierechten heffen, dan wel de hoogte daarvan bepalen. Dit is onjuist. Griffierechten worden bepaald door de wetgever en geheven door o.a de rechtbank.
Jan / ambtenaar
Een reden temeer om de wet te veranderen en af te stappen van de waardegrondslag voor de OZB (die grondslag is subjectief en altijd voor discussie vatbaar) en over te stappen op de (objectieve)oppervlaktegrondslag: bepaal welke begaanbare vloeroppervlakte van het pand met daarbij opgeteld de oppervlakte van de tuin een object heeft en laat daar de berekening van de OZB op los. Geen discussies meer mogelijk (tenzij bij meetfouten) en veel minder bezwaren. Ook worden de kosten van taxateurs uitgespaard.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Jan
Helemaal mee eens. Bovendien hebben gemeenten al lang een andere "oplossing" gevonden om bezwaarmaken zinloos te maken: ze laten de WOZ-waarde relatief laag, maar verhogen het belastingtarief per 1000 euro WOZ-waarde. Als burger kun je moeilijk klagen dat jouw WOZ-waarde minder "te laag" is dan de WOZ-waarde van iemand anders. Die zogenaamde rechtsbescherming is een wassen neus, werkverschaffing voor de overheid. Als huiseigenaar zijn je rechten al lang afgepakt. Zo werkt de "rechtsstaat" Nederland.

Wilders is een akelige figuur, maar hij legt wel een stukje bloot van hoe de Nederlandse overheid (bestuurders, rechters, managers van allerlei vage instellingen, commissies en raden) met elkaar de zaakjes hebben bedisseld. Wilders is een paardenmiddel, maar al het andere werkt kennelijk niet. Laten we maar zeggen: boeven vang je met boeven. En dan maar hopen dat de nieuwe boef niet nog erger is dan de oude boevenbende.
Mr. F. Breure / VVD-Burgerraadslid Zwolle
Invoering van griffierecht als dam is redelijkerwijs geen bezwaar, mits bij toewijzing van het bezwaar tevens dit griffierecht wordt vergoed! Dit dient wel uiteindelijk wettelijk te worden vastgelegd.
R de groot / Burger
Dus een ambtenaar heeft een verkeerde WOZ waarde vastgesteld, dat moet, logischerwijs, worden aangepast, en de burger moet daat uiteindelijk ook voor die fout betalen!? Dat is de wereld op zijn kop. Had ie gewoon zijn werk meteen goed moeten doen...
Pieter / ambtenaar
@Jan. Helemaal mee eens. Afschaffen dat taxeren. Eén keer goed de oppervlakte vaststellen en je bent ervan af. Pas bij woninguitbreiding ga je weer kijken. Waarom pakt de politiek deze oplossing niet op?
Advertentie