Advertentie
financiën / Column

Leedvermaak

Columnist Jan Verhagen ligt te schuddebuiken van het lachen over de 642 miljoen euro die Nederland extra moet betalen aan de EU.

07 november 2014

Lachen gieren brullen! Nederland moet 642 miljoen euro extra betalen aan de Europese Unie. Dat is omdat ons land iets rijker is dan gedacht, omdat ons nationaal inkomen iets hoger is dan gedacht.

En dat komt weer omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek een nieuwe berekening heeft gemaakt van dat nationaal inkomen in de afgelopen jaren. Zo waren bijvoorbeeld zzp’ers en andere zelfstandigen onvoldoende meegeteld. Daarom mag minister Dijsselbloem van Financiën bijbetalen aan de Europese Unie, 642 miljoen euro, dat is 40 euro per Nederlander. Uiterste betaaldatum is 30 november.

Dijsselbloem boos. Rutte boos. En alle politieke partijen in de Tweede Kamer net zo boos. Lol! Samen geven ze een stortvloed van argumenten waarom deze Europese naheffing onredelijk is. ‘We kunnen het sommetje achter die 642 miljoen niet narekenen, want we kennen het nationaal inkomen van de andere landen niet.’ ‘We weten niet of de andere landen net zo grondig hun nieuwe nationaal inkomen hebben berekend.’ ‘De betalingstermijn is te kort.’ ‘Deze betaling is niet in te passen in de begrotingscyclus, want de Tweede Kamer kan niet op tijd toestemming ervoor geven.’ En zelfs: ‘Het tekort van de overheid neemt hierdoor toe.’ ‘Het is al de zesde berekening die de Europese Unie dit jaar van de Nederlandse bijdrage maakt, waardoor er vele malen per jaar bijbetalingen en terugstortingen zijn.’ En natuurlijk de klassieker dat ‘de communicatie van de Europese Unie hierover heel slecht is’.

Waarom ik hierover lig te schuddebuiken van het lachen? Dat is puur uit leedvermaak. Nu weten het kabinet en de Tweede Kamer ook eens hoe dit voelt. Gemeenten weten namelijk al lang hoe dit voelt. Zij krijgen hun geld van minister Dijsselbloem en de Tweede Kamer. Minstens drie berekeningen per jaar van de rijks­bijdragen, met telkens vele miljoenen euro verschil, dat is niet ongebruikelijk. Kortingen worden ongeveer een week van tevoren aangekondigd – de gemeenten moeten zelf maar zorgen dat ze het verschil bij kunnen lenen. En hoe ze een eventueel tekort oplossen. Een toelichting op de gegevens per gemeente komt er zelden, net zo min als een bewijs dat alles eerlijk gaat. Het artikel ‘Definitiekwestie nekt studentensteden’ in de vorige Binnenlands Bestuur zegt genoeg. En de communicatie over de rijksbijdragen is vaak beroerd.

Dijsselbloem en zijn kornuiten weten blijkbaar heel goed hoe je fatsoenlijk moet omgaan met andere overheden. Dat blijkt uit hun stortvloed aan kritiek op de naheffing van de Europese Unie. Wellicht kunnen ze voortaan net zo fatsoenlijk omgaan met de gemeenten als zij willen dat de Europese Unie met hen omgaat. De 40 euro die ik voor deze les aan Dijsselbloem moet betalen, heb ik daar graag voor over. Die leedvermaak-lachbui alleen was het al waard.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
Schuddebuiken van het lachen? Omdat de burgers van dit land voor de zoveelste keer kunnen opdraaien voor alle malle bokkensprongen? Lachen omdat Dijselbloem dit geld ijlings heeft betaald, bang als hij was dat diezelfde burger zou concluderen dat er blijkbaar geld zat is en de bezuinigingen best wat minder konden? Nou, het lachen is deze burger in elk geval grondig vergaan. Deze burger weet nu definitief dat hij opdraait voor alle zooi, zelfs als er geen zooi is. Hopelijk raakt de economie komend jaar weer in een diep dal. Trouwens wel slim van Europa, om alle motovatie voor verbetering te verpesten met boetes. Moet niet nog gekker worden. Wanneer gaan trouwens de potverterende landen eens beatalen voor de jarenlange overschrijdingen van de 3%-norm?
Advertentie