Roep om stresstest voor kleinere gemeenten
Bij de VNG komen meer verzoeken binnen van kleine gemeenten voor een aparte stresstest. Het onderzoek wordt als prachtig beoordeeld, maar te ingewikkeld.
Speciaal voor de minder grote gemeenten moet er een aparte financiële stresstest komen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overweegt zo’n test te (laten) ontwikkelen.
Bouwgronden
Na het uitbreken van de economische crisis is bij veel gemeenten het water tot aan de lippen komen staan. De financiële risico’s stapelen zich op door grotere uitgaven en minder inkomsten. Met name de stokkende verkoop van bouwgronden, slaat in menige begroting een flink gat. Commerciële bureaus als Deloitte en Ernst & Young sprongen in het gat en boden gemeenten aan ze te onderwerpen aan een stresstest om te zien in hoe deze er financieel gezien voor staan. Grote gemeenten als Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Den Haag ontwikkelden samen met SEO (Stichting voor Economisch Onderzoek) een eigen, op maat gesneden stresstest.
Niet diep genoeg
Bij de VNG komen meer en meer verzoeken binnen van kleine en middelgrote gemeenten om een op hun maat geschreven stresstest. Het SEO-onderzoek wordt als prachtig beoordeeld, maar te ‘ingewikkeld’ voor gemeenten als bijvoorbeeld Middelburg. Op de markt kunnen ze niet slagen, omdat de daar aangeboden waar volgens Renate Kuyten ‘niet diep en specifiek genoeg is.’ De VNG-beleidsmedewerker kondigde het voornemen aan op een bijeenkomst van PAUW, specialisten op het gebied van het gemeentefonds, in Apeldoorn.
Huiverig
De gemeenten hebben volgens haar het geld en de capaciteit niet om zelf een relatief eenvoudige test te ontwikkelen. De VNG heeft het verzoek in beraad. Het is op de zogeheten groslijst geplaatst met daarop allerlei voorstellen voor de te voeren strategische agenda van de koepelorganisatie voor de komende jaren. Leden kunnen daar op speciale regiobijeenkomsten suggesties voor aanleveren. Tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering in oktober wordt de definitieve agenda bepaald.
Sommige kleine gemeenten staan overigens huiverig tegenover zo’n test, omdat een slechte uitslag de provincie op het idee zou kunnen brengen op te roepen tot herindeling. Volgens Kuyten zal meedoen met de test niet verplicht zijn.
Als dat zo is en alle cijfers, berichten in de pers en ervaringen duiden daar overduidelijk op dan is er geen behoefte aan stresstesten. Da's leuke werkgelegenheid en zorgt voor alweer een rapport maar moet de oplossing worden gezocht in KLEINDERE gemeenten MET aanpassing van het bestuur tussen EU en de gemeenten. Provincies, clubs waar niemand meer iets mee te maken wil hebben en waterschappen onderbrengen in gedeconcentreerde rijksdiensten en hopla problemen opgelost.
Bauhaus op z'n best.