Premie ambtenarenpensioenen weer verhoogd
Ambtenarenpensioenfonds ABP moet per 1 april de pensioenpremie weer verhogen. De opslag is nodig omdat de financiële positie van het fonds eind december niet toereikend was. Dat maakte het grootste pensioenfonds van Nederland donderdag bekend.
Ambtenarenpensioenfonds ABP moet per 1 april de pensioenpremie weer verhogen. De opslag is nodig omdat de financiële positie van het fonds eind december niet toereikend was. Dat maakte het grootste pensioenfonds van Nederland donderdag bekend.
Domper
ABP benadrukt dat korten van de pensioenen niet aan de orde is. De maatregel is wel een domper. ABP had met ingang van deze maand juist een verlaging van de pensioenpremie doorgevoerd, als onderdeel van de afspraken over de loonsverhoging voor de ambtenaren die het kabinet vorig jaar met drie vakbonden overeenkwam.
Niet veel
De premie hoeft niet zoveel omhoog, dat die premieverlaging helemaal teniet wordt gedaan. De premie bedroeg vorig jaar 19,6 procent. Deze is met ingang van januari verlaagd naar 17,8 procent. En in april komt daar dus weer een opslag bij, waardoor de totale premie uitkomt op 18,8 procent. Een ambtenaar met een brutomaandsalaris van 3500 euro moet door de opslag ongeveer 8 euro bruto per maand meer betalen.
Overheidsbegroting
Het besluit heeft ook gevolgen voor de overheidsbegroting. De overheid moet, als werkgever, 245 miljoen euro extra neertellen, heeft ABP uitgerekend. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei in november al dat als ABP zou besluiten tot een hogere premie dit voor ,,een gat'' in zijn begroting zou kunnen zorgen.
Verder gedaald
ABP zegt de opslag vijf jaar lang in stand te moeten houden om weer financieel gezond te worden. De dekkingsgraad van het fonds bedroeg eind december 97,2 procent. Daarmee is de graadmeter, die aangeeft in hoeverre het fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, in het vierde kwartaal verder gedaald. Het beleggingsrendement bij ABP viel tegen. Verder heeft het fonds nog altijd last van de lage rentestand. (ANP)
Reacties: 18
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn mensen werkend, ingehuurd, chefs en leidinggevenden die ook veel ontvangen en daarmee de kosten van het pensioen nog minder maken. Vorig jaar was er een programma witte zwanen en zwarte zwanen en bleek dat er zoveel geld is belegd (met name in het buitenland).
Waarom wordt er niet belegd in Nederlandse huizen van mensen die met pensioen zijn en hun huis willen verkopen maar toch nog langer in dat huis willen blijven wonen wegens buurt en omgeving. Zij willen nog voor dat het niet meer gaat er uit en delen van de wereld zien en lekker fijn kunnen leven. Het huis zelf is een blok aan het been. Als het APB in dit soort huizen belegd en na vertrek van de gepensioneerde het huis verkoopt en of verhuurt is er een win - win situatie voor en APB en gepensioneerde.
Overigens is het zo snel alweer terugpakken van een deel van de salarisverhoging (waarvan een deel uit eigen doos) tekent voor dit onbetrouwbare Kabinet.
Nu het oproer kraait lijkt het me verstandig om niet te bakkeleien over wie nu de minste/meeste pensioenafdracht heeft betaald in zijn/haar werkzame leven en wie daar het minst/meest van profiteert maar om de kritische geluiden te (laten) kanaliseren door mensen met kennis, macht en invloed en gezamenlijk ten strijde te trekken.
Ik ontbeer dat alles maar mensen als Van Praag duidelijk niet. Zou het niet mooi zijn om een "tegenpartij" op te richten die aan de slag gaat met de leugens en een positie gaat verwerven op die plaatsen die er werkelijk toe doen. Ik ben bereid lid van zo'n club te worden en er jaarlijks ook nog voor te betalen. Wie volgt?
1. Het ABP heeft nooit aangegeven dat de herstelpremie 5 jaar geheven gaat worden om weer financieel gezond te worden. Het gaat om een bijdrage aan herstel.
2. Het ABP heeft in het verleden al aangegeven dat extra premieheffing om tekorten op te vangen geen effectief middel is (omvang en leeftijdssamenstelling van het fonds) en maar een zeer kleine bijdrage levert aan herstel.
Bij het bekendmaken van de plannen voor belastingverlaging beloofden kamerleden van PvdA en VVD dat iedereen er op vooruit zou gaan. De minnetjes voor gepensioneerden zijn weggepoetst zei premier Rutte na het bereikte akkoord over de belastingverlaging. Ik verwacht dat ondanks alle beloftes het netto aanvullend pensioen van de meeste gepensioneerden in januari 2016 omlaag gaat.
niet indexeren treft óók de werkenden.
Alleen merken die dat pas wanneer ze met pensioen gaan...
Werkenden betalen dus méér premie, terwijl ze later minder krijgen wegens gebrek aan indexatie.
èn de huidige werkenden werken doorgaans langer voordat ze met pensioen mogen (in duur en leeftijd), èn betalen gedurende hun loopbaan een veelvoud aan premie ten opzichte van de huidige gepensioneerden.
Het enige dat fair zou zijn, is een cohortgewijze korting van de huidige pensioenen waarbij degene die het minst hebben bijgedragen in het verleden het meest worden gekort. Deze cohortgedachte kon ook bij bij het afschaffen van de VUT en de AOW dus waarom.
Dat de in het verleden gemaakte pensioenbeloftes niet waargemaakt kunnen worden, mag niet alleen een probleem zijn van de huidige premiebetalers. En op deze manier is dat het wel (zie opmerking criticus).
Toch zielig voor Rutte, dacht ie net dat ie de stem van de Rijksambtenaren al had gekocht, moet ie ergens anders geld wegslepen.