SP wil Kamerdebat besteding zorgbudget
De SP wil een Kamerdebat over het geld dat gemeenten blijken over te houden op het Wmo-budget. Blijkens een inventarisatie van Binnenlands Bestuur houden drie op de vier gemeenten geld over op het Wmo-budget, en soms flink ook. Positieve saldi van 10 procent of meer zijn geen uitzondering.
De SP wil een Kamerdebat over het geld dat gemeenten blijken over te houden op het Wmo-budget.
Blijkens een inventarisatie van Binnenlands Bestuur houden drie op de vier gemeenten geld over op het Wmo-budget, en soms flink ook. Positieve saldi van 10 procent of meer zijn geen uitzondering.
Noodfondsen
Voor de Tweede Kamerfractie van de SP zijn die bevindingen aanleiding een debat met de PvdA-staatssecretaris aan te vragen om duidelijkheid te krijgen over de precieze besteding van zorgbudgetten van gemeenten. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is het aan de burger niet uit te leggen dat zoveel gemeenten geld overhouden. Ze wijst er bovendien op dat veel gemeenten daarnaast nog eens noodfondsen hebben aangelegd om eventuele tekorten op te kunnen vangen.
Systeemfout
‘Er moet snel een analyse worden gemaakt hoe dat nu kan. Hebben gemeenten te scherp aanbesteed? Te somber geraamd? Of te hard bezuinigd? Volgens mij kun je spreken van een systeemfout als er aan de ene kant geld over is en aan de andere kant thuiszorgorganisaties in de problemen komen’, aldus Letijen.
Ze wil er bij Van Rijn in elk geval op aandringen dat het Wmo-geld dat bij gemeenten op de plank blijft liggen, wordt geoormerkt voor de zorg. ‘Uit een steekproef die ik heb gehouden onder onze wethouders blijkt dat er vanwege veel afzeggingen vooral veel geld overblijft op HHT’, zegt ze. HHT is een toelage die cliënten kunnen krijgen als ze een huishoudelijke hulp inhuren. Mensen die geen of minder huishoudelijke hulp krijgen in de nieuwe Wmo kunnen voor een eigen bijdrage per uur, welke veelal door de gemeente is vastgesteld, een hulp in dienst nemen. ‘Veel mensen vinden die eigen bijdrage te hoog’, zegt Leijten.
Ontslag medewerkers
Het zorgveld reageert eveneens verbolgen op de signalen dat driekwart van de gemeenten overhouden op het Wmo-budget. Patiëntenfederatie NPCF noemt het onwenselijk. ‘Geld overhouden is niet de bedoeling. Mensen denken dat ze geen maatwerk kunnen krijgen omdat het geld er niet is. Als het geld er toch is, biedt dat ruimte om het goed te besteden aan beter maatwerk', aldus de belangengroep in reactie op de bevindingen van Binnenlands Bestuur. Brancheorganisatie ActiZ vindt het ‘heel raar’ dat Wmo-budget ongebruikt blijft liggen. ‘Als tegelijkertijd overal medewerkers ontslagen worden en cliënten naar de rechter moeten om Wmo-begeleiding of ondersteuning te krijgen, kun je spreken over een zeer onwerkelijke situatie’, aldus een woordvoerster in Zorgvisie.
Ouderenbond
Volgens patiëntenfederatie NPCF is het niet de bedoeling dat er geld overblijft van het Wmo-budget. Het beschikbare geld moet gebruikt worden om mensen die zijn aangewezen op hulp te ondersteunen. ‘Mensen denken dat ze geen maatwerk kunnen krijgen omdat het geld er niet is. Als het geld er toch is, biedt dat ruimte om het goed te besteden aan beter maatwerk’, aldus de NPCF. Ouderenbond ANBO wijst met name op de gebrekkige communicatie vanuit gemeenten. ‘Als mensen niet weten wat ze kunnen aanvragen, is het niet gek dat er te weinig geld opgaat’, aldus directeur Liane den Haan in een reactie.
Er had ook natuurlijk voor schrijnende afgewezenen en heronderzoek kunnen plaatsvinden, of afwijzingen hadden heroverwogen kunnen worden.
Maar het geld kan beter worden geïnvesteerd in de bezuinigingsambities van de wethouders ter plaatse.