Payrollers over vier jaar niet meer welkom bij gemeenten
De cao-partijen roepen werkgevers op om te kijken naar meer flexibele inzet van hun eigen medewerkers.
Het is één van de onderhandelingsresultaten voor de nieuwe cao gemeenten: per 1 januari 2028 is het over en uit met de inzet van payrollers op de gemeentelijke werkvloer.
Nieuwe cao
Behalve over een loonstijging van 6 procent de komende anderhalf jaar, zijn vakbonden en gemeentelijk werkgevers het als onderhandelende partijen eens over het opnemen van een bepaling in de nieuwe cao dat payroll als contractvorm over vier jaar niet meer wordt toegestaan. Bestaande contracten kunnen worden uitgediend, maar niet verlengd.
Krappe arbeidsmarkt
Het afschaffen van payroll, een constructie waarbij medewerkers niet in dienst zijn van de gemeente maar van een commercieel bureau, is onderdeel van het streven om de externe inhuur in gemeenteland terug te dringen.
Uit het meest recente onderzoek van A&O fonds Gemeenten blijkt dat die inhuur van externe krachten is opgelopen tot gemiddeld 17 procent van de totale loonsom. Daar is overigens wel een verklaring voor. Om in de huidige krappe arbeidsmarkt toch werk gedaan te krijgen, zien gemeenten geen andere mogelijkheid dan om medewerkers extern in te huren.
Ongewenste ontwikkeling
De cao-partijen zijn het er evenwel over eens dat de toename van externe inhuur een niet gewenste ontwikkeling is. Ze hebben afgesproken dat een arbeidsovereenkomst het uitgangspunt moet zijn en dat ‘waar mogelijk’ de externe inhuur naar aanvaardbare en verantwoorde proporties moet worden teruggebracht. Behalve de concrete afspraak dat payrolling wordt afgeschaft per 1 januari 2028, gaan ze de ontwikkelingen met betrekking tot externe inhuur de komende jaren – in elk geval tot en met 2025 – in de gaten houden. De gemeentelijke werkgever moet jaarlijks aan de ondernemingsraad een overzicht gaan leveren van de uitgaven aan externen.
Piek en ziek
Externen inhuren mag nog wel, maar het liefst alleen voor tijdelijke werkzaamheden en bij ziekte. De cao-partijen zeggen zich te realiseren dat organisaties voor werkzaamheden met bepaalde specialistische kenmerken en werkzaamheden van bepaalde duur (projecten) gebruik maken van inhuur. Toch roepen de cao-partijen werkgevers op om te kijken naar meer flexibele inzet van hun eigen medewerkers.
De achterban moet zich nog uitspreken over het onderhandelingsresultaat voor de cao gemeenten 2024-2025. De VNG houdt momenteel een raadpleging onder de gemeenten, de bonden doen dat onder hun eigen leden. De bedoeling is de nieuwe cao voor het einde van dit jaar formeel te bekrachtigen.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 22 van deze week. (inlog)
Trouwens die 6% is weer een lachertje. Gemiddelde cao stijging: 8,2%.
https://www.awvn.nl/cao/nieuws/maandbericht-loonontwikkeling-2023/#:~:text=In%20oktober%202023%20kwamen%20nieuwe,hoge%20inflatiecijfers%20van%20vorig%20jaar.
Zitten ze weer lekker onder.