Kamermeerderheid wil dat winkel zondag dicht kan zijn
Volgens Kees van der Staaij (SGP) hebben ondernemers in verschillende plaatsen ‘forse boetes’ gekregen omdat zij op zondag weigeren hun winkel open te doen. ‘We willen niet dat ondernemers gedwongen worden om op zondag open te gaan.’
Het kabinet moet maatregelen nemen zodat winkeliers hun zaak op zondag gewoon gesloten kunnen houden als zij dat willen. Een voorstel van de SGP van die strekking kreeg donderdag in de Tweede Kamer steun van een ruime meerderheid.
Boetes
Volgens Kees van der Staaij (SGP) hebben ondernemers in verschillende plaatsen ‘forse boetes’ gekregen omdat zij op zondag weigeren hun winkel open te doen. ‘We willen niet dat ondernemers gedwongen worden om op zondag open te gaan.’
Gedwongen opening
Vooral in winkelcentra lijkt het probleem van gedwongen opening te spelen. Volgens Van der Staaij delven ondernemers die hier niet aan willen meewerken vrijwel altijd het onderspit. Hij ziet een patroon en wil niet wachten op de uitkomst van een rechtszaak hierover. Premier Mark Rutte zou dat wel graag zien. Rutte vindt het ingewikkeld en wil ook de evaluatie van de winkeltijdenwet afwachten, die eind dit jaar wordt verwacht. Hij vindt het vooral een zaak tussen huurder en verhuurder. (ANP)
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
het zou u sieren als u zich eerst zou verdiepen in het onderwerp.
Er zijn situaties bekend waarin winkeliers vele jaren geleden ene contract hebben getekend open te zijn op de reguliere winkeltijden,. Destijds was dat NIET de zondag. Het Rijk veranderd de wet, en nu MOETEN zij dus open op zondag op straffe van boetes. Het Rijk creëerde dus een probleem voor de winkeliers die op zondag niet open willen, hetzij om religieuze, hetzij om financiële redenen (zondag openstelling kost dubbel zoveel ivm toeslagen!).
De situatie IS me bekend.
Ik ga er echter van uit dat een serieuze ondernemer z'n contracten leest voordat hij/zij ondertekent. Als hij/zij dat niet heeft gedaan lijkt me het risico voor die ondernemer.
Er staan wel meer zaken in het soort contracten waar het hier over gaat. Het gaat vooral om winkelcentra en clusters van winkels die in hun overeenkomsten regelen wat zij gezamenlijk doen en laten. Als je daarvan de vruchten wilt plukken dan zul je ook de lasten moeten dragen. Anders moet je zo'n contract niet tekenen.
Veranderende wetgeving is een slecht excuus om je an je contractuele verplichtingen te onttrekken: dat is een gewoon ondernemersrisico. Als de belasting omhoog gaat of er komt een belasting bij dan heb je daar als ondernemer maar mee om te leren gaan.