Gemeenten afrekenen op afhandeling WOZ
De VVD in de Tweede Kamer wil dat gemeenten de WOZ beter gaan organiseren. Door het slechte systeem kost de uitvoering hiervan veel te veel geld.
De VVD vindt dat gemeenten veel meer moeten doen om de uitvoering van de WOZ, waarbij de gemeente de waarde van een woning of bedrijfspand bepaalt, op orde te krijgen. Een op de vijf gemeenten heeft de zaakjes op dat gebied niet op orde, bleek vorige week.
VVD-Kamerlid Helma Neppérus trekt daarover woensdag aan de bel in een Kamerdebat met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). ,,Verbeteren is niet vrijblijvend'', stelt Neppérus. Er moet daadwerkelijk actie komen waarop de gemeenten kunnen worden afgerekend.
Dringend verbeterd
Uit een brief van Weekers aan de Kamer bleek vorige week dat van de 408 gemeenten die op 1 november zijn beoordeeld, 248 gemeenten het goed doen bij de uitvoering van de WOZ en 80 naar behoren. Maar 71 gemeenten krijgen het oordeel 'kan verbeterd worden' en bij negen gemeenten moet de uitvoering 'dringend verbeterd worden'. In die laatste categorie vallen gemeenten als Harlingen, Oss, Uden en Veghel.
Bureautjes
Neppérus vindt het WOZ-stelsel ook nog altijd onvoldoende transparant. Het is voor burgers niet goed duidelijk hoe de waarde van hun woning wordt bepaald. De bureautjes die op basis van 'no cure, no pay' namens huiseigenaren massaal bezwaar maken tegen WOZ-bepalingen zijn verder een zorg voor de VVD. De vele aanvragen verstoppen het systeem en kosten gemeenten handenvol geld.
Ook PvdA-Kamerlid Ed Groot maakt zich daar zorgen over. Hij vraagt het kabinet daar iets aan te doen, maar wil tegelijkertijd wel garanties over de onafhankelijkheid waarmee serieuze bezwaren worden afgehandeld.
Koppelen aan inkomen
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat het kabinet bekijkt of de WOZ-waarde nog wel een goede en logische grondslag is voor gemeentelijke belastingen. Zeker nu gemeenten de komende tijd veel meer taken krijgen in de jeugdzorg en de participatiewet is het volgens haar gek om belasting te betalen naar de waarde van je woning. Is het dan misschien niet logischer om de gemeentelijke belasting aan het inkomen te koppelen, vraagt Van Toorenburg zich hardop af.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Nu is het simpel om met de OZB te stoppen en de Inkomstenbelasting met hetzelfde bedrag op te hogen waarna het Rijk dat direct doorsluist naar de gemeenten. Maar ik ben bang dat de burger dan weer iets anders zoekt om zich op af te reageren.