Derksen: gemeentelijke controle op clubmanagement
Het is geoorloofd dat gemeenten geld geven aan profclubs die in financiële nood verkeren, maar dan moet er wel gemeentelijke controle komen op het clubmanagement.
Veertig jaar
Woensdag maakte de gemeente Eindhoven bekend dat het noodlijdende PSV een lening krijgt van ruim 48 miljoen euro. Met het geld koopt de gemeente de grond onder het Phillipsstadion en trainingscomplex De Herdgang. Voor het gebruik van het onroerend goed gaat de club veertig jaar lang 2,4 miljoen euro per jaar betalen. Omdat de gemeente jaarlijks 2,1 miljoen euro aan rente moet betalen, levert de deal per saldo weinig op. Uit de Eindhovense gemeenteraad klinkt kritiek: Groenlinks, Leefbaar Eindhoven en de SP willen niet instemmen met het plan. Verder wordt binnen de PvdA-fractie nog koortsachtig overlegd.
Emoties
De gemeenteraadsleden moeten niet zeuren, vindt hoofdredacteur en voetbaldeskundige Johan Derksen van VI. ‘Kijk, de stad Eindhoven is al verschraald doordat er veel banen bij Phillips weggevallen zijn. Het hoofdkantoor staat nota bene al in Amsterdam. Als PSV wegvalt, dan wordt het een nietszeggend provinciestadje’, aldus Derksen. Betaald voetbal is, net als toneel in de schouwburg, publieksamusement en verdiend daarom financiële steun. ‘We praten over een lening. PSV moet alles tot op de laatste cent terugbetalen’. Wel heeft hij begrip voor de emoties rond de deal. ‘Politici worden bedreigd door supporters en dat is kwalijk, maar de uitstraling van de stad is ook wat waard. Iedere zondagavond wordt Eindhoven in Studio Sport genoemd, een van de best bekeken tv-programma’s, en dat is goed voor de promotie van de stad’.
Gemeentelijk toezicht
Ook sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake staat positief tegenover de financiële injectie. ‘Directies van profclubs staan bekend om hun opportunisme. Verdiend geld wordt vaak te snel uitgegeven. Het is daarom een goede zaak dat de gemeente Eindhoven het stadion en trainingscomplex gebruikt als onderpand. Verder raad ik aan om een toezichthouder van de gemeente in het bestuur te zetten. Hij kan het financiële management dan controleren’, legt Van den Wall Bake uit.
Mismanagement
Derksen is het met hem eens. ‘De eredivisie is één groot festival van mismanagement. Ik begrijp niet dat mensen die een club leiden nooit fatsoenlijk zaken kunnen doen. Vaak hebben ze zelf goedlopende ondernemingen, terwijl bij hun clubs de deurwaarders op de stoep staan. Ze parasiteren op het feit dat er altijd wel een gemeentelijke suikeroom is die de club redt’. Hij heeft advies voor politici: ‘Maak bestuurders van clubs hoofdelijk aansprakelijk voor het financiële wanbeleid, want dan zul je zien dat het ineens een stuk beter gaat’.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als je dit wilt gaan tegenwerken zal iedere individuele nederlander zelf actie moeten ondernemen.
Geen voetbal meer kijken, geen merchandising, en wordt lid van vereniging / stichting / politieke partij die tegen dit soort praktijken zijn.
Wat zitten te 'schreeuwen' op internet heeft geen zin. Kijk maar naar de actiebereidheid van de voetbalsupporters die zetten het poliltiek bestuur onderdruk. Begin eenvoudig, een brief of een mail naar de gemeente om de subsidieverstrekking tegen te gaan kan ook. Een rechtszaak starten etc. Wat houd je tegen, of wil je alleen maar schreeuwen, maar niets doen omdat je bang bent.
1. club moeten werken met een sluitende begroting;
2. zo niet: sowieso geen financiële steun van Overheid;
3. reëel en beperkt salarisplafond stellen voor personeel (voetballers, trainers, manager, administratie etc.). Daarnaast winstdelingsregeling voor een nader te bepalen percentage van de winst.