Hulp van boven
Gedeputeerde Bert Pauli blijkt de drijvende kracht achter de collectieve arbeidsovereenkomst die Eindhoven, FNV Bondgenoten en enkele andere partijen willen afsluiten.
Een provinciaal gedeputeerde die werkgevers, vakbonden en lokale bestuurders de weg wijst uit de economische crisis. Bert Pauli doet het, bijna alsof het de meest vanzelfsprekende zaak van de wereld is.
De Brabants gedeputeerde blijkt de drijvende kracht achter de opvallende collectieve arbeidsovereenkomst die de gemeente Eindhoven, FNV Bondgenoten en enkele andere partijen willen afsluiten voor de hele regio. Die regio-cao moet het voor werknemers makkelijker maken van bedrijf te switchen. Een primeur voor Nederland, waar cao’s altijd per sector of bedrijf zijn geregeld. De regio-cao is slechts een onderdeel van het totale regionale arbeidsmarktbeleid dat Pauli wil laten optuigen in dat deel van het land waar de grootste economische groei plaatsvindt.
Maar de aanpak predikt de VVD-gedeputeerde ook in verder van de Brainportregio gelegen delen van de provincie. Raadsleden, wethouders en burgemeester in het Land van Cuijk – ingeklemd in de driehoek met Gelderland en Limburg – kregen vorige week van hem te horen dat voor hun regio eigenlijk hetzelfde adagium van samenwerken geldt. De in het voorbije jaar in alle voorzichtigheid opgestelde gezamenlijke strategische agenda van de vijf gemeenten gaat Pauli lang niet ver genoeg. Vanaf het podium van de schouwburg van Cuijk toetert hij de zaal in dat de veranderende concurrentieverhoudingen nopen tot veel intensievere samenwerking in de regio. Niet alleen tussen de gemeenten onderling, maar ook tussen gemeenten en ondernemers, en tussen gemeenten en onderwijsinstellingen. Kansen volop, zegt hij, maar alleen als je ze met bestuurlijk lef aanpakt.
Zonder het beladen woord herindeling in de mond te nemen, weet de hele zaal aan het einde van zijn vurige betoog wat hij met ‘een stip aan de horizon zetten’ bedoelt en waarvoor het zetten van zo’n stip nodig is. Dat het niet gaat om schaalvergroting omdat het nou eenmaal moet van de minister van Binnenlandse Zaken, maar omdat er vooral een economische noodzaak onder ligt. Als iedere gemeente voor zich blijft gaan, is het over tien jaar over en uit. Zo bikkelhard is de wereld.
Het draait om samenhang. Samen een internationale school opzetten, de zorg organiseren, een arbeidsmarktbeleid voeren, een prettig woon-en leefklimaat scheppen in strijd tegen de vergrijzing, en Europese projecten binnenhalen. Dan zit je als regio aan tafel in Arnhem, Nijmegen en Eindhoven. En ja, dan mag er een beroep op de vermogende provincie Brabant worden gedaan. ‘Dan staan wij er voor u’, aldus Pauli.
Even is de zaal vol volksvertegenwoordigers er beduusd van. Dachten ze met hun strategische agenda al zo’n eind op weg te zijn, staan ze nog niet veel verder dan aan het begin! Maar bij menigeen in de zaal slaat het vuur over. Samenwerking biedt kansen, als je ze maar wil zien. Een les voor de minister: wijzen helpt.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.