Advertentie
financiën / Nieuws

Stress door inflatie en hoge energieprijzen

Driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid meer moet doen als het gaat om stijgende gasprijzen. De staatsschuld mag best oplopen.

26 oktober 2022
Markt

Ruim twee op de drie Nederlanders maakt als gevolg van de inflatie en stijgende energieprijzen andere keuzes. De verwarming gaat lager, er worden vooral aanbiedingen gescoord en bovenal: er wordt massaal korter gedoucht.

Afdelingsmanager Beleid & Vergunningen (incl. toezicht en handhaving)

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Texel
Afdelingsmanager Beleid & Vergunningen (incl. toezicht en handhaving)

Teamleider Bestuurlijke en Juridische Zaken

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Huizen
Teamleider Bestuurlijke en Juridische Zaken

Dat blijkt uit een deze maand gehouden enquête van Citisens onder 9.000 Nederlanders. Meer dan de helft van alle respondenten vindt inflatie het belangrijkste probleem in Nederland.

Sporten

Acht van de tien Nederlanders ervaren zelf gevolgen van de inflatie in het dagelijks leven. Dit ervaren zij bijvoorbeeld in stress (42 procent). Twee op de tien respondenten ervaart ernstige financiële problemen door de inflatie, bijvoorbeeld doordat zij geen reserves meer hebben voor onverwachte grote aankopen en dat zij geen geld meer hebben voor sporten en uitjes.

Auto laten staan

Uit de enquête blijkt dat ook Nederlanders die nu geen ernstige problemen ervaren door de inflatie andere keuzes in het dagelijks leven maken. De voornaamste aanpassingen zijn minder lang douchen en het kopen van producten in de aanbieding. Ook zetten Nederlanders de verwarming minder aan en pakken zij minder vaak de auto.

Bijstand

Hoewel veel respondenten gevolgen zeggen te ervaren van de huidige gasprijzen, weten velen niet hoe groot het deel van hun inkomen is dat zij uitgeven aan gas. ‘Dit geldt echter niet voor iedereen: vooral inwoners met een minimum inkomen of bijstandsuitkering en ouderen ervaren dat zij nu een groot deel van hun inkomen uitgeven aan gas. Dit loopt voor sommige groepen op tot meer dan 15 procent van het inkomen,’ aldus de onderzoekers van Citisens. ‘Van alle invullers komt echter minder dan 10 procent in aanmerking voor de energietoeslag van 1.300 euro. Van hen geeft 70 procent aan dat deze maatregel hen zeker niet helpt om maandelijks weer rond te kunnen komen.’

Schulden

Driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid meer moet doen als het gaat om stijgende gasprijzen. Daarbij denken Nederlanders vooral aan het instellen van een maximale prijs voor energie, maar ook aan een verdere verlaging van de BTW op energie, inzetten op de verduurzaming van huishoudens en het verlagen van de loonbelastingen. Dat deze maatregelen de overheid geld kost, en daardoor de staatsschuld oploopt, vindt bijna de helft van de Nederlanders niet erg.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 20 van deze week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie