Advertentie
financiën / Redactioneel

Politiek instabiel

De banken waarschuwen voor ongelijkheid. Er is dus echt wat aan de hand. Er wordt meer en meer geld verdiend in Nederland, maar dat geld hoopt zich op bij een klein groepje vermogenden.

09 februari 2018

Het zijn de banken, de veroorzakers van de meest recente financieel-economische crisis, die deze maand alarm slaan dat de boel uit de hand aan het lopen is. 

Kort gezegd komen hun waarschuwingen erop neer dat meer en meer geld dat in ons land wordt verdiend zich ophoopt bij een kleine groepje vermogenden – meest aandeelhouders. De huishoudens, hoe hard de individuele leden ervan ook werken, hebben het nakijken. Een gemiddeld huishouden heeft volgens een rekensom van de Rabobank – gecorrigeerd voor inflatie – vrijwel hetzelfde besteedbaar inkomen als een huishouden uit 1977. Het contrast met de huishoudinkomensgroei in de jaren zestig en zeventig kan bijna niet groter zijn, stellen de onderzoekers: in die periode verdubbelde het besteedbaar inkomen van huishoudens.

Uit diverse rekensommen blijkt dat bij de verdeling van het nationaal inkomen huishoudens een steeds kleiner deel van de economische taart krijgen. De grootste punt is voor het bedrijfsleven, dat forse winsten maakt en die in toenemende mate oppot. Veel komt terecht bij de aandeelhouders van multinationals. Kort en goed kan volgens de bank die grotere ongelijkheid leiden tot toenemende maatschappelijke onvrede.

Als een van de oorzaken wijzen zowel De Nederlandsche Bank als de Rabobank op de slechte onderhandelingspositie van werkenden in ons land, mede als gevolg van de toegenomen flexibilisering en de tanende invloed van de vakbonden. Tegen de internationaal goed georganiseerde multinationals hebben de werkenden steeds minder in te brengen om de verschuiving van inkomen uit arbeid naar kapitaal tegen te gaan.

Als zelfs de banken stellen dat de ongelijkheid de spuigaten uitloopt, is er echt wat aan de hand. Degenen die zeggen het volk te vertegenwoordigen mogen iets aan de oorzaken gaan doen, te beginnen bij het beschermen van de positie van de werkenden. En tegelijk het stoppen van de verdere uitholling van de vennootschapsbelasting, opdat niet alleen de werkenden blauwe brieven in de bus krijgen. Het voorkomen dat de boel politiek instabiel wordt is wat waard.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

michael lewis / Lees ' The Big Short' van Michael Lewis
@Door Marten (gemeenteambtenaar) op 15 februari 2018 08:15

> als je niet weet wie Blankfein is, dan moet je ook geen mening hebben over de subprime crisis.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Michael Lewis: Als u niet weet wie Ortega Y du Jardin is dan heeft deze discussie helemaal geen zin meer. Ik heb overigens geen mening over de Subprime crisis. Daar gaat het stuk van Hans Bekkers ook niet over. Het gaat over een eerlijke verdeling van welvaart. En over mensen die liever het Graaiers Engels spreken dan hun moers taal.
@ Michael Lewis / @ Michael Lewis
Lloyd Craig Blankfein (New York, 20 september 1954) is de huidige Chief Executive Officer (CEO) en voorzitter van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Hij verwierf deze positie op 31 mei 2006 nadat Henry Paulson de zakenbank verliet om als Secretary of the Treasury onder George W. Bush aan de slag te gaan.



'' Het zijn de banken, de veroorzakers van de meest recente financieel-economische crisis,'' >> Deze crisis is de zogenaamde subprimecrisis. Het is niet correct om de oorzaaK daarvan bij de banken te leggen. Onze brave Boerenleenbank, of Rijkspostspaarbank hadden daar part nog deel aan. Google
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De spijker op zijn kop zou ik zeggen. Merkwaardig dat dit prima stukje geen reacties oplevert. Wat er in bovengenoemd stukje wordt geschetst is precies waarom de PvdA nauwelijks nog stemmen krijgt. Die heeft zich in de afgelopen 25 jaar alleen nog maar voor het karretje van werkgevers laten spannen. Ook de inwoners van dit land hebben dit de laatste jaren gelaten over zich heen laten komen. Terwijl het toch onverteerbaar is dat steeds minder mensen in Nederland nauwelijks rond kunnen komen en een kleine minderheid zich steeds verder schaamteloos verrijkt. Het wordt tijd dat weer meer mensen zich gaan organiseren en dat de boel af en toe plat wordt gelegd en/of dat er een graaitax wordt ingevoerd.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Laatste poging: Hans Bekkers schrijft een zeer terecht noodkreet over de oneerlijke verdeling van welvaart en het gevaar dat de wal op enig moment het schip zal gaan keren, en dan komt er iemand interessant doen over het feit dat hij wel eens een Engelstalig boek leest. Blij dat nu achteraf blijkt dat hij ook in staat is om enige woorden Nederlands te typen.
ben van beurden / controller waterschap
Wel fijn dat ambtenaren dan via hun pensioenfonds ABP mee profiteren van die stijgende winsten. ABP is toch aandeelhouder van alle grote nederlandse en buitenlandse bedrijven?
LLoyd Blankfein / hypotheekspecialist
""The housing bubble that preceded the crisis was financed with mortgage-backed securities (MBS) and collateralized debt obligations (CDO), which initially offered higher interest rates (i.e., better returns) than government securities, along with attractive risk ratings from rating agencies. While elements of the crisis first became more visible during 2007, several major financial institutions collapsed in September 2008, with significant disruption in the flow of credit to businesses and consumers and the onset of a severe global recession."

Hans Bekkers; lees eerst eens wat boeken over de subprime crises voordat je hier onzin uitkraamt.

-https://en.wikipedia.org/wiki/Subprime_mortgage_ …
Trevor
Uit mijn hart gegrepen. Dank.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Schrijft Hans Bekkers een prima stukje over de oneerlijke verdeling van de welvaart in Nederland. Loopt Lloyd (zou hij stotteren?) Blankfein (dat moet natuurlijk (Witfein zijn of zou het Whitefine zijn) dik te doen met een Engelstalig stukje over uit de pan rijzende huizenprijzen. Jammer.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@broadcaster. Natuurlijk heeft de PvdA, en in het voetspoor de bonden, steken laten vallen. Maar je doet nagenoeg nooit iets alleen in dit land (zelfs bij het stemmen laat men soms derden er bij in het hokje).

Andere partijen zijn net zo schuldig; maar de bonden- je betaalt voor solidariteit- toch in hoofdzaak. Het compromis is zo heilig verklaard (en het eventuele toekomstige ambt en Sinte Salaria daarmee verbonden) dat het eindproduct vaak niet om aan te gluren was en is. Nederland heeft gekregen wat het toekomt. Maar van de geschiedenis kun je leren.
Advertentie