Politiek instabiel
De banken waarschuwen voor ongelijkheid. Er is dus echt wat aan de hand. Er wordt meer en meer geld verdiend in Nederland, maar dat geld hoopt zich op bij een klein groepje vermogenden.
Het zijn de banken, de veroorzakers van de meest recente financieel-economische crisis, die deze maand alarm slaan dat de boel uit de hand aan het lopen is.
Kort gezegd komen hun waarschuwingen erop neer dat meer en meer geld dat in ons land wordt verdiend zich ophoopt bij een kleine groepje vermogenden – meest aandeelhouders. De huishoudens, hoe hard de individuele leden ervan ook werken, hebben het nakijken. Een gemiddeld huishouden heeft volgens een rekensom van de Rabobank – gecorrigeerd voor inflatie – vrijwel hetzelfde besteedbaar inkomen als een huishouden uit 1977. Het contrast met de huishoudinkomensgroei in de jaren zestig en zeventig kan bijna niet groter zijn, stellen de onderzoekers: in die periode verdubbelde het besteedbaar inkomen van huishoudens.
Uit diverse rekensommen blijkt dat bij de verdeling van het nationaal inkomen huishoudens een steeds kleiner deel van de economische taart krijgen. De grootste punt is voor het bedrijfsleven, dat forse winsten maakt en die in toenemende mate oppot. Veel komt terecht bij de aandeelhouders van multinationals. Kort en goed kan volgens de bank die grotere ongelijkheid leiden tot toenemende maatschappelijke onvrede.
Als een van de oorzaken wijzen zowel De Nederlandsche Bank als de Rabobank op de slechte onderhandelingspositie van werkenden in ons land, mede als gevolg van de toegenomen flexibilisering en de tanende invloed van de vakbonden. Tegen de internationaal goed georganiseerde multinationals hebben de werkenden steeds minder in te brengen om de verschuiving van inkomen uit arbeid naar kapitaal tegen te gaan.
Als zelfs de banken stellen dat de ongelijkheid de spuigaten uitloopt, is er echt wat aan de hand. Degenen die zeggen het volk te vertegenwoordigen mogen iets aan de oorzaken gaan doen, te beginnen bij het beschermen van de positie van de werkenden. En tegelijk het stoppen van de verdere uitholling van de vennootschapsbelasting, opdat niet alleen de werkenden blauwe brieven in de bus krijgen. Het voorkomen dat de boel politiek instabiel wordt is wat waard.
> als je niet weet wie Blankfein is, dan moet je ook geen mening hebben over de subprime crisis.