Hoge Raad: Hondenbelasting is legitiem
De Hoge Raad heeft beslist dat het innen van hondenbelasting legitiem is. Bovendien hoeven gemeenten deze belasting niet per se te gebruiken voor zaken die met honden te maken hebben.
Gemeenten mogen hondenbelasting heffen van de Hoge Raad. Het is geen discriminatie dat gemeenten geld ophalen bij hondenbezitters terwijl ze niet datzelfde doen bij mensen die geen hond hebben. Het kost de gemeente immers geld om de openbare weg en plaatsen voor honden schoon te maken, meent de Hoge Raad.
De hoogte van de belastingheffing hoeft ook niet aangepast aan de kosten die een gemeente daadwerkelijk maakt. De gemeente Sittard-Geleen was naar de Hoge Raad gestapt omdat ze het niet eens was met een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch, dat vond dat gemeenten geen onderscheid mogen maken tussen inwoners met en zonder hond. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) verwachten de Nederlandse gemeenten die hondenbelasting heffen er dit jaar ongeveer 64 miljoen euro mee binnen te halen.
Hondenbelasting afgeschaft
Bij het Europese mensenrechtenhof EHRM spande de Duitse advocaat Elmar Vitt in 2012 een zaak aan, omdat ook hij hondenbelasting discriminatie vindt. Het bezit van andere huisdieren zoals hamsters, katten en paarden zijn immers belastingvrij, zo betoogde Vitt. Voor zover bekend heeft het hof nog geen uitspraak gedaan. Landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje hebben de hondenbelasting al afgeschaft.
Gelukkig denken ze daar hier in Amsterdam heel anders over. Hier is de gemeente van mening dat het verband tussen het heffen van hondenbelasting en overlast van honden, zoals hondenpoep, formeel niet bestaat. De hondenbelasting is al een heel oude belasting, traditioneel in het leven geroepen om via een financiele prikkel het houden van honden te de-stimuleren. De hondenbelasting wordt niet geheven omdat de gemeente voor honden kosten, zoals het opruimen van hondenpoep moet maken. Het is dus ook niet zo dat de opbrengst van de hondenbelsting uitsluitend wordt aangewend voor het maken van hondenuitlaatstroken en het plaatsen van zakdispensers enzovoort. De opbrengsten van de belastingen komen in de zogenaamde algemene middelen van de gemeente; dat geldt ook voor dfe hondenbelasting.
Deze gemeentelijke verklaring heb ik hier op papier liggen, ondertekend door de gemeente.
Ik ben dus van mening dat voor Amsterdam zou de hondenbelasting dan ook wel afgeschaft kunnen worden, iets wat de VVD Amsterdam elke vier jaar weer in het verkiezingsprogramma naar voren laat komen.