Advertentie
financiën / Nieuws

Dekkingsgraad ABP op peil, ondanks slecht beleggingsjaar

Teleurstellend beleggingsresultaten ten spijt, houdt ABP volgens bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen ‘voldoende vet op de botten’.

26 januari 2023
pensioenen
Shutterstock

De financiële positie van ambtenarenpensioenfonds ABP is stabiel gebleven, ondanks dat 2022 een slecht beleggingsjaar was en het vermogen daalde door de pensioenverhoging.

Directeur

Shared Service Centrum Ons
Directeur

Informatiespecialist

Yacht
Informatiespecialist

Verhoging pensioenen

Dat meldt het ABP in het vandaag verschenen jaarbericht. De financiële positie lijkt stabiel omdat de actuele dekkingsgraad begin en eind 2022 nagenoeg gelijk was: bijna 111 procent. In de tussenliggende kwartalen steeg de actuele dekkingsgraad flink om in het laatste kwartaal te dalen naar het niveau van eind vorig jaar. Dit vanwege de verwerking van de pensioenverhoging van 11,96 procent op 1 januari 2023. Die kwam bovenop de tussentijdse verhoging van de pensioenen in juli vorig jaar (2,39 procent).

Vernieuwd stelsel

ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen spreekt van een pensioenparadox. ‘Voor het eerst sinds 2008 hebben we een flink negatief beleggingsresultaat en tegelijkertijd besloten we, ook voor het eerst sinds 2008, tot een volledige pensioenverhoging van ruim 14 procent’, zegt hij. ‘Ook na deze verhoging van de pensioenen en een teleurstellend beleggingsresultaat houden we voldoende vet op de botten. De dekkingsgraden zijn boven het minimaal vereiste niveau gebleven. Deze paradoxale ontwikkelingen in 2022 onderstrepen nog maar eens de noodzaak van een vernieuwd pensioenstelsel. We willen daar in 2026 mee starten.’

Oekraïne

Vooral de oorlog in Oekraïne zorgde vorig jaar voor slecht presterende financiële markten. Het rendement op de beleggingen bij ABP was over 2022 flink negatief: -17,6 procent. Het vermogen van ABP slonk met bijna 100 miljard euro: van 552 miljard eind 2021 naar 459 miljard euro eind 2022. Een meevaller was dat de rente in de loop van het jaar 2022 steeg, met als positief effect voor het fonds dat de waarde van de verplichtingen – alle pensioenuitkeringen nu en in de toekomst – afnam.

Vooruitblik

Voor de rest van 2023 blijven de pensioenen gelijk. Eind november dit jaar beoordeelt ABP, op basis van de financiële positie, of de pensioenen in 2024 zullen veranderen of gelijk blijven.

De waarde van de beleggingen blijft volgens het ABP onder druk door de kans op een economische recessie en onrust in de wereld, zoals escalatie van de oorlog in Oekraïne en bredere geopolitieke ontwikkelingen. Een belangrijk risico is volgens het pensioenfonds een snellere en diepere recessie dan verwacht. ‘Dan daalt zowel de waarde van beleggingen als de rente. Anderzijds zullen mogelijk lagere energieprijzen de economie weer een impuls geven en zo lange rentes kunnen stutten.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het ABP bewust gebruikt om de groene revolutie van Rob Jetten te financieren. Vandaar dat zij de belangen in de fossiele industrie afbouwen. Dat doet verder geen enkel pensioenfonds. Daar komen ook de slechte rendementen vandaag.
Ook in wapens belegt het ABP niet meer. Je ziet nu hoe dat uitpakt. Het is diefstal van gepensioneerden a la DSM. Ik zie geen verschil.
Hielco Wiersma
1. De nieuwe wetgeving moet nog worden behandeld in de 1e Kamer en dat is zeker nog geen gelopen race.
2. Als de aanpassingen in de nieuwe wetgeving niet verder komen dan meer (dan wel minder) indexering van de pensioenen, dit na een opgelopen achterstand van 25% in 14 jaar, dan had hetzelfde resultaat al in 2008/2009 kunnen worden bereikt via een aanpassing van het bij de huidige pensioenwetgeving behorende Financieel Toetsingskader.
3. Zonder structurele aanpassingen bij de Pensioenfondsen zelf (zoals invoering Balkenende norm, meer/betere inspraak gepensioneerden, vermindering aantal pensioenfondsen, solide en eenduidige verantwoording jaarstukken pensioenfondsen etc.) dan is invoering van nieuwe wetgeving compleet overbodig en achterhaald.
4. Dit vooral ook omdat deze transitie naar raming meer dan 1 miljard euro gaat kosten. Dure pensioenadviseurs varen er wel bij. Driemaal raden wie de rekening gaat betalen.
Hielco Wiersma
Iedere gemiddelde belegger zou in 2022 niet lager zijn uitgekomen dan een rendement van min 4,5%. Het feit dat het ABP in datzelfde jaar uitkomt op min 17,6% (!!!!) vraagt om nadere uitleg en deskundig onderzoek. Het vermogen van het ABP slonk van 552 miljard euro (in 2021) naar 459 miljard euro in 2022.
Hielco Wiersma
De behandeling van de nieuwe pensioenwetgeving in de 1e Kamer staat inmiddels ook op losse schroeven omdat enkele senatoren functies hebben bij de pensioenfondsen. In verband met (mogelijke) belangenverstrengeling dienen deze senatoren zich te onthouden bij de stemming.
Advertentie