Hier stallen gemeenten hun geld
Gemeenten stallen hun overtollige middelen bij voorkeur bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De kredietcrisis versterkt zijn positie als marktleider. Bijna de helft van alle gemeenten – 210 – blijkt geld te hebben uitstaan bij binnen- en buitenlandse banken.
BNG
Van het totale bedrag van 3,4 miljard euro, is veruit het meeste weggezet op Nederlandse banken. Van die 2,9 miljard euro stond een maand geleden – het moment waarop het ministerie van Binnenlandse Zaken de momentopname liet maken – ruim 1,2 miljard euro voor kortere of langere tijd vast bij de BNG.
Verloren
De andere triple A-bank, Rabo, heeft met bijna een half miljard euro ook een flink deel van de overtollige liquiditeiten van gemeenten. ING en SNS volgen met elk zo’n kwart miljard op gepaste afstand. Van alle gemeentelijke uitzettingen stond op 9 oktober bijna een half miljard euro op buitenlandse rekeningen. Zo’n negentig miljoen euro stond bij Landsbanki in IJsland. Dat geld moet mogelijk als verloren worden beschouwd, gezien de ernstige problemen waarin de bank sindsdien verkeert.
Goede nachtrust
Wat onder ‘buitenlandse banken’ moet worden verstaan, is volgens Rob van der Kapelle van geldbemiddelaar Intercessie overigens diffuus. ‘Deutsche Bank, Citibank, BNP; ze hebben allemaal kantoren in Nederland’, zegt hij. Deskundigen als Luc Steenekes van treasurybureau Thésor in Zeist verwachten een verschuiving van de middelen van buitenlandse naar binnenlandse financiële instellingen. ‘Je hoeft geen expert te zijn om dat te voorspellen’, zegt hij. De toenemende terughoudendheid ten aanzien van buitenlandse partijen is volgens Van der Kapelle door lagere overheden inmiddels omgezet in beleid. ‘Op verzoek van onze klanten hebben we hun geld tussentijds van Ierse banken gehaald. De boete die gemeenten moeten betalen, nemen ze op de koop toe. Een goede nachtrust is ook wat waard.’
Triple A
Ook binnenslands, zo zeggen ingewijden, is er ‘een massale’ beweging gaande van single Abanken naar de kredietwaardigere triple A-banken. ‘Elke gemeente houdt wat dat betreft haar treasurystatuten tegen het licht’, aldus Steenekes. Bij Intercessie zien ze een duidelijke vlucht van het kapitaal richting veilige havens. Het zijn de huisbanken van de gemeenten, BNG en Rabo, die zouden profiteren van de voorzichtigheid.
Download de overzichten:
Hoeveel geld staat er totaal uit van gemeenten?
Welke gemeente heeft het meeste geld uitstaan?
Bij welke banken staat dat geld?
Hoeveel is dat per inwoners?
Lees het hele artikel Veilige banken profiteren van crisis hier. Het artikel is te lezen in Binnenlands Bestuur nummer 46 van vrijdag 14 november 2008.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.