Advertentie
financiën / Nieuws

Helderheid over hoogte gemeentefonds

Er heerst de nodige verwarring rondom het gemeentefonds. In december kondigde minister Donner een plus aan van 600 miljoen euro. Vorige maand zou dit een min zijn.

24 mei 2011
Krijgen de gemeenten komende jaren minder geld van het Rijk of toch juist meer? Officieel komt de meicirculaire, waarin die informatie zwart op wit staat, op 31 mei uit. De verwachting is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken tijdens de Famo-bijeenkomst (Utrecht) op 27 mei al een tipje van de sluier oplicht.

Gevolgen 
Grada Lautenbach, hoofd van het cluster Bestuurlijke en Financiële Verhoudingen van het departement, zal tijdens die bijeenkomst de actuele ontwikkelingen schetsen rondom de rijksbegroting en de gevolgen voor het gemeentefonds.

Ambtelijke fout
Er heerst de nodige verwarring rondom de ontwikkeling van het gemeentefonds. In december vorig jaar kondigde minister Donner van Binnenlandse Zaken nog een plus aan van 600 miljoen euro. Vorige maand meldde hij de Tweede Kamer dat die plus zou veranderen in een min. Een week later herriep de CDA-bewindsman dat, omdat er sprake zou zijn van een ambtelijke fout. En vorige week kwam tijdens het bestuurlijk overleg tussen de gemeentefondsbeheerders en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opeens de mededeling dat het gemeentefonds de komende jaren meer groeit dan verwacht.

Plus
Meldde het Rijk in november nog een licht negatief accres voor 2012, nu blijkt er volgens de nieuwste ramingen in dat jaar sprake te zijn van een plus van 132 miljoen euro. Ook 2013 zou er voor gemeenten zonniger uitzien. Tot 2016 valt de aanwas van het gemeentefonds in totaal 116 miljoen euro hoger uit dan de eerder becijferde plus van 600 miljoen euro. Donner zei er wel bij dat de nieuwe cijfers onder voorbehoud zijn van een goedgekeurd bestuursakkoord. Met andere woorden, stemmen de gemeenten op de ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet in met het onderhandelaarsakkoord dat de VNG-top bereikte met het kabinet, dan verandert het financiële plaatje weer. Die toelichting bevreemdt, omdat over de hoogte van het accres in principe niet onderhandelbaar is. De hoogte hangt immers af van de rijksuitgaven: stijgen die uitgaven, dan krijgen gemeenten meer geld van Den Haag, dalen die dan krijgen gemeenten minder.

Duidelijkheid
Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Famo – de vereniging van middelenmanagers – op vrijdag 27 mei in de Utrechtse Jaarbeurs krijgen gemeenten naar verwachting meer duidelijkheid.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Op binnenlandse zaken en bij boekhouders is allles mogelijk. Hoe lang gaat dit creatief boekhouden nog door?
pieter / wegkijker
Sneu voor de gemeentebesturen. Nu kunnen ze bij hun extreme bezuinigingen niet meer met droge ogen verwijzen naar de door het rijk opgelegde bezuinigingen. Nu moeten ze er zelf voor staan.
Ricus Tiekstra / raadslid
@anand
Wij hebben er geen problemen mee als er wat meer geld uit Den Haag komt. We hoeven dan immers ook minder te bezuinigen en hoeven dus ok minder met het vingertje naar Den Haag te wijzen. Wij staan er so wie so zelf voor. Uw advies heb ik daar niet voor nodig in ieder geval.
N. van Koll / ambtenaar
Ik heb de indruk dat Tiekstra het artikel nog een keer moet lezen omdat hij zich al rijk zit te rekenen.
Balk / bestuurslid Raadslid.Nu
Als de schrijver van dit artikel stelt: De hoogte hangt immers af van de rijksuitgaven: stijgen die uitgaven, dan krijgen gemeenten meer geld van Den Haag, dalen die dan krijgen gemeenten minder, dan heeft hij de laatste jaren niet echt opgelet. Van het "trap op trap af" principe is immers enkele jaren geleden afscheid genomen. De afspraak in het bestuursakkoord hebben dus wel degelijk een relatie met de hoogte van de Algemene Uitkering. In het bestuursakkoord worden overigens ook afspraken gemaakt om weer terug te keren naar de "trap op trap af".
J. Dullens / Hoofd middelen
Misschien is het niet de algemene uitkering waar de gemeenten zich de komende jaren zorgen over moeten maken, maar de nieuwe Wet Werken naar Vermogen.
Gerard Heetman / raadslid
Raadslid,in het bestuursakkoord wordt het 'trap-op/trap-af 'weer hersteld. Het was tijdelijk buiten werking gesteld als gevolg van de financieel-economische crisis om de hersteluitgaven van het Rijk niet te laten doorwerken naar dit uitgangspunt.
Paul / projectleider
Oftwel geen bestuursakkoord, geen trap op, geen stijging algemene uitkering
Advertentie