Advertentie
financiën / Column

Korting

De heffingskorting is een korting op de jaarlijkse aanslag van onroerende zaakbelasting, rioolrecht en afvalstoffenheffing samen.

22 april 2022

Slechts vier gemeenten geven dit jaar een heffingskorting bij hun belastingen: Altena, Dinkelland, Epe en Molenlanden. Samen woont daar minder dan een procent van alle Nederlanders. De korting is een overblijfsel van rond de eeuwwisseling, dat veel te weinig mensen nog kennen. Daarom wat uitleg.

De heffingskorting is een korting op de jaarlijkse aanslag van onroerende zaakbelasting, rioolrecht en afvalstoffenheffing samen. Omdat Nederland in 1998 een groot begrotingsoverschot had, werd toen besloten dat de gemeenten aan elk huishouden 100 gulden (45 euro) korting moesten geven op de gemeentelijke belastingen. Die korting werd genoemd naar de minister van Financiën van toen: de zalmsnip. Per 2006 werd hij afgeschaft. De heffingskorting is het vrijwillige vervolg erop.

Met de heffingskorting kunnen gemeenten een beetje inkomenspolitiek voeren. De gedachte is simpel: je vraagt een hoger tarief voor de ozb en verlaagt tegelijk alle aanslagen met een bepaald bedrag. Eigenaren van dure woningen betalen daardoor iets meer, eigenaren van kleinere woningen en huurders betalen iets minder. En inwoners die geen lokale belastingen hoeven te betalen omdat ze weinig inkomen hebben, kunnen zelfs geld toekrijgen van de gemeente.

De heffingskorting komt namelijk niet in plaats van kwijtschelding van belastingen voor mensen met weinig inkomen maar komt erbovenop. Dat is een zeer welkome mogelijkheid, in deze tijden van torenhoge inflatie en miljoenen huishoudens die nauwelijks rondkomen. En omdat de korting afzonderlijk wordt genoemd in de belastingaanslag, is hij heel zichtbaar.

Een ideaal middel

Er bestaan geen financiële grenzen voor de heffingskorting. De vier gemeenten die in 2022 een heffingskorting geven, geven 25 of 50 euro per huishouden. De laagste heffingskorting werd in 2017 gegeven door Hardinxveld-Giessendam, 4 euro per huishouden. De hoogste heffingskorting werd in 2019 gegeven door De Ronde Venen, 181 euro per huishouden. Ter vergelijking: een huishouden betaalt dit jaar gemiddeld ongeveer 200 euro voor de riolering en ongeveer 300 euro voor het afval. Huiseigenaren betalen ongeveer 400 euro ozb.

Waarom nu dit verhaal? Waarom deze uitleg? Dat doe ik om de heffingskorting meer bekendheid te geven. Het is namelijk een ideaal middel om huishoudens te helpen die net iets meer verdienen dan het minimum. Van harte aanbevolen!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie